Svet

Ukrajina bi mogla "masno" da profitira od milijardi evra zamrznute ruske imovine u EU

Zvaničnici ispituju "legalan" način na koji mogu da iskoriste profit od ruske imovine zatočene u finansijskoj kompaniji "Juroklir"
Ukrajina bi mogla "masno" da profitira od milijardi evra zamrznute ruske imovine u EUGetty © Matt Cardy / Stringer

Evropska unija razmatra mogućnost davanja Ukrajini profita od zamrznute ruske imovine vredne milijarde evra, koja je zaglavljena u zapadnim finansijskim tržištima.

Zvaničnici zemalja članica EU i predstavnici Evropske komisije razmatraju kako da izvuku korist od ruske imovine zarobljene u "Jurokliru", najvećoj kući za odštete na svetu, i proslede je Kijevu, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izvore.

Takav potez, objašnjava portal, ne bi značio eksproprijaciju same imovine, ali bi i dalje predstavljao eskalaciju finansijskog pritiska Zapada na Rusiju.

Sa uvođenjem sankcija, 196,6 milijardi evra ruske imovine zamrznuto je u "Jurokliru", od čega je 180 milijardi evra imovina ruske centralne banke. Ta sredstva sada stvaraju gotovinu od kamata.

Taj novac "Juroklir" reinvestira već godinu dana, a zvaničnici EU sada planiraju da preusmere u Ukrajinu profit ostvaren tim reinvestiranjem.

"Juroklir", što je standardna praksa kuće, daje na zajam gotovinu svojih klijenata kako bi smanjio kreditni rizik i zadržava zarađenu kamatu. Sadašnje okruženje visokih kamatnih stopa donelo je ogroman profit ovoj finansijskoj instituciji. U prvom tromesečju ove godine, "Juroklir" je prijavio 734 miliona evra kamata na zamrznuta ruska sredstva.

"Nije sasvim jasno kome pripada ovaj profit", rekla je "Fajnenšel tajmsu" jedna osoba upoznata da diskusijama u Briselu. Davanje te zarade Ukrajini bio bi ulazak u "neistraženu teritoriju", ali "verujemo da bi to moglo da se uradi".

Neki zvaničnici veruju da bi ovaj princip mogao da se primeni na širi spektar zamrznutih ruskih sredstava.

Druga osoba koja je upoznata sa razgovorima rekla je da "finansijske institucije ne znaju šta da rade sa ovim novcem" i da opcija preusmeravanja profita za pomoć Ukrajini izgleda "obećavajuće".

Više stručnjaka upozorilo je na zakonske implikacije i da bi takav potez verovatno zahtevao širu međunarodnu podršku jer bi mogao da utiče na finansijska tržišta. "Juroklir" je držao 35,6 milijardi evra hartija od vrednosti u 2022.

EU takođe razmatra aktivno upravljanje profitom kako bi se stvorilo više novca, kažu neimenovani izvori. To bi moglo da se uradi preko instrumenta za upravljanje imovinom, ili preko samog "Juroklira", koji bi investirao sredstva u skladu sa uputstvima.

Međutim, taj potez bi mogao imati pravne implikacije po instituciju koja obično deluje samo kao čuvar. Jedna osoba je rekla da je potrebno pronaći ravnotežu između "zaštite uloge 'Juroklira'" i "izvlačenja novca za Ukrajinu".

Stranke iz Rusije podnele su tužbe protiv "Juroklira" tražeći da im preda isplate, ali je kompanija u martu saopštila da neće raspoređivati nikakav profit od ruske imovine dok "situacija ne postane jasnija".

Belgijska vlada je saopštila da namerava da prihod od poreza ostvarenog od zamrznute imovine u "Jurokliru" iskoristi za pomoć Ukrajini. Prema rečima jednog vladinog zvaničnika, Belgija očekuje da će ove godine od kamata zaraditi najmanje 625 miliona evra poreza.

Zvaničnici EU nameravaju da iznesu konkretnije predloge u vezi sa ruskom imovinom na sastanku lidera EU krajem juna.

Komisija je saopštila da "istražuje načine korišćenja ruske zamrznute i imobilisane imovine" kako bi "osigurala da Rusija plati štetu nanetu u Ukrajini". Rečeno je da su razgovori sa međunarodnim partnerima u toku, ali da su "i pravno i tehnički složeni".

image