Svet

"Njujork tajms": Ukrajinci orkestrirali napad dronovima na Kremlj

Presretnuta komunikacija ukazuje da je sve bilo zamešateljstvo jedinica koje služe Kijevu; Reč je o poslednjoj u nizu tajnih akcija Ukrajine koja je "uznemirila Bajdenovu administraciju"
"Njujork tajms": Ukrajinci orkestrirali napad dronovima na Kremlj© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Američki zvaničnici priznali su da je za napad dronovima na Kremlj koji se desio početkom maja, "verovatno" kriva Ukrajina, a "Njujork tajms" ocenjuje da je to poslednja u nizu tajnih akcija protiv Rusije, koje su uznemirile Bajdenovu administraciju.

Bez obzira što se, navodno, ne zna koja je jedinica napala Kremlj i da li je to urađeno po nalogu ukrajinske političke vrhuške, odnosno Vladimira Zelenskog, američki obaveštajci sabrali su "dva i dva" tako što su presretali komunikaciju Rusa i Ukrajinaca. Suludu priču da je napad inscenirala sama Moskva demantovali su odmah ruski interni razgovori u kojima su zvaničnici te zemlje zvučali iznenađeno i krivili Ukrajinu. I predstavnici ukrajinskih vlasti verovali su isto.

"Uvid u to kako je Kremlj reagovao sugeriše da je to za njih bila sramota i iznenađenje, i da nije reč o njihovom podmetanju", kaže vojna analitičarka RAND-a Dara Masikot, koja tvrdi da Rusi svakako ne bi inscenirali ovakav događaj, budući da, kako kaže, žele da zadrže "percepciju" da je Kremlj bezbedan, a Moskva sposobna za nadzor vazdušnog prostora.

Američki zvaničnici, međutim, nisu preterano ubeđeni da je napad na Kremlj direktno odobrila ukrajinska vlada jer nemaju konkretne dokaze da identifikuju vladine zvaničnike, ukrajinske jedinice ili operativce koji su bili umešani.

Ipak, i sama pomisao da su se Zelenski i družina otrgli kontroli svojih američkih prijatelja, prilično boli Vašington.

"Čini se da je napad bio deo niza operacija zbog kojih su se zvaničnici u Sjedinjenim Državama, najvećem ukrajinskom snabdevaču vojne opreme, osećali neprijatno. Bajdenova administracija brine zbog rizika da će Rusija za to okriviti američke zvaničnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine", prenosi "Njujork tajms".

A osim što misle da je Kijev odgovoran za napade dronom, američki zvaničnici, prema pisanju ovog medija, veruju da su Ukrajinci odgovorni i za atentat na Darju Duginu, ubistvo blogera Vladena Tatarskog i za brojne napade u ruskim pograničnim gradovima od kojih se poslednji dogodio u ponedeljak u Belgorodu.

Zanimljivo je, međutim, što "Njujork tajms" i dalje tvrdi da su Ukrajinci odgovorni za napad na Severni tok, iako je američki Pulicerovac Simor Herš dokazao da je odgovornost upravo na Bajdenovoj administraciji, a da je  ranije objavljena priča ovog medija o krivici proukrajinskih operativaca- čista "patka" i skretanje pažnje sa stvarnog počinioca.

Predstavnici američke vlasti navode da neki ukrajinski tajni operativci rade uglavnom nezavisno i bez direktnog nadzora Zelenskog ili njegovih najviših zamenika.

Ne veruju, kažu, da Zelenski potpisuje sve tajne operacije, a "nejasno je u kojoj meri je on o njima unapred svestan".

Navodno, ukrajinski predsednik je postavio široke parametre tajne kampanje, ostavljajući službama bezbednosti i operativcima odluke o tome ko i šta će ciljati.

Što otvara pitanje zašto Amerikanci pomažu šefa države koji ne zna šta se dešava pod njegovim patronatom?

Amerikanci su, navodno, više puta upozoravali Ukrajinu da ne sprovodi napade visokog profila unutar Rusije, zbog rizika od eskalacije sukoba. Veruju navodno i da ovaj tip napada nije efikasan, jer odvraća pažnju od glavne borbe: kampanje Kijeva protiv ruskih snaga u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Vašington tvrdi da ne zna šta Ukrajinci rade, javno negira da omogućava ili podstiče prekogranične napade i tvrdi da ne podržavaja upotrebu američke opreme u takvim operacijama. 

Kako piše "Njujork tajms" Bajdenova administracija ne želi da Moskva misli da su SAD saučesnici u takvim incidentima.

"Čini se da su tajni napadi do sada imali malo uticaja na tok sukoba u Ukrajini, ali su pokazali sposobnost Kijeva da prodre duboko u Rusiju. Američki zvaničnici kažu da bi cilj takvih operacija mogao biti jačanje ukrajinskog morala i probijanje aure neranjivosti koja okružuje predsednika Vladimira V. Putina", ocenjuje "Njujork tajms".

List tvrdi i da su ukrajinski vojni lideri nekad neraspoloženi da sa SAD dele informacije o ratnim planovima.

Uprkos tome što su nedavno isplivali podaci Pentagona iz kojih se saznalo da Amerikanci prisluškuju sve- od Ukrajine do Ujedinjenih nacija, izgleda da informacije o napadima na Rusiju, ipak nekako volšebno izmiču svemoćnim američkim obaveštajcima.

image