Svet

"Bild": U Nemačkoj se sprema najveća NATO vežba svih vremena

Vojne sposobnosti će pokazati 10.000 vojnika, od kojih 6.000 iz Nemačke, a leteće 240 aviona (100 iz SAD)
"Bild": U Nemačkoj se sprema najveća NATO vežba svih vremenaGetty © Ezra Acayan / Stringer

Najveća vojna vežba vazdušnih snaga NATO-a svih vremena "Er difender" predstavlja politički signal upućen Ruskoj Federaciji i Putinu, izjavio je general-potpukovnik Ingo Gerharc u vezi s manevrima koji će se održati od 12. do 23. juna u nemačkom vazdušnom prostoru i susednim državama.

"Radi se o slanju snažnog signala: ako dođe do najgoreg scenarija, moći ćemo da se odbranimo. Demonstriraćemo da možemo da pokrenemo snage u roku od nekoliko sati. Jasno je kome je upućen ovaj politički signal: Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu", rekao je inspektor Vazduhoplovstva general-potpukovnik Ingo Gerharc u Hanoveru za nemački "Bild".

Bundesver se ozbiljno priprema za vežbu u kojoj će učestvovati čak 25 zemalja –  vojne sposobnosti će pokazati 10.000 vojnika, od kojih 6.000 iz Nemačke, a leteće 240 aviona (100 iz SAD).

Američke snage stižu svojim transportnim avionom "C-130 herkul" u vazdušnu bazu Vunstorf u regionu Hanovera (Donja Saksonija), gde su stacionirani i transportni avioni A440M Bundesverove vazdušno-transportne eskadrile.

Vunstorf je ključna baza za "Er difender", i u njoj je trenutno smešteno 600 američkih vojnika. Oko 200 probnih letova poletaće iz baza Lage (Meklenburg – Zapadna Pomeranija), Jagel/Hon (Šlezvig-Holštajn), Spangdalem (Rajna-Palatinat) i Lehfeld (Bavarska).

Leteće borbeni avioni F-15, F-16, F-35, "jurofajter" i "tornado", a vežbaće se odbrana i evakuacija gradova od napada dronovima. Manevri će se odvijati samo tokom dana, na severu mahom iznad Severnog mora.

Gerharc ne očekuje veća ograničenja u civilnom vazdušnom saobraćaju, niti zatvaranje aerodroma.

image