Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije: Spasovdan se slavi još od vremena despota Stefana, Litija kreće u 19 sati

Litija kreće iz Vaznesenjske crkve, zastaće na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će biti služen pomen, a nastaviće preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save
Patrijarh Porfirije: Spasovdan se slavi još od vremena despota Stefana, Litija kreće u 19 sati© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Patrijarh Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi povodom Spasovdana, slave grada Beograda. Veliki broj vernika bio je okupljen u Vaznesenjskoj crkvi gde se nalaze mošti Svetog vladike Nikolaja.

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna.

"Gradska slava se slavi još od vremena Despota Stefana Lazarevića na isti način, što pokazuje koliko je ona značajna", rekao je Porfirije.

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu.

"Važno je da težimo višim standardima i da imamo institucije koje će nam sve to omogućiti", poručio je Porfirije i dodao da je važno da pored telesnog negujemo i duhovno.

On je istakao da slaveći slavu slavimo i Boga, te da se na taj način sa njime sjedinjujemo.

Otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve je pre liturgije čestitao svim sugrađanima slavu Beograda.

"Svim našim sugrađanima čestitam slavu Beogradu. Danas slavimo Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje, na taj način što počinjemo sa svetom arhijerejskom liturgijom. Posle toga ćemo biti u slavskom raspoloženju pošto su mošti Svetog vladike Nikolaja u našem hramu, ljudi dolaze u većem broju i očekujemo da će i u toku dana dolaziti sve do početka litije u 19 časova, kada će mošti krenuti ka Hramu Svetog Save", rekao je pred liturgiju za Tanjug Otac Arsenije Arsenijević.

"Danas praznujemo momenat kada se Hristos vazneo na nebo 40 dana posle Hristovog vaskrsenja, slavimo Vaznesenje. Današnji dan usled tragičnih događanja je važan jer nam je uteha svima potrebna i mi ćemo se utešiti kroz molitvu i osetiti da život i svet u kome živimo nije jedina ljudska realnost. Mi verujemo u vaskrsenje mrtvih i život posle smrti", rekao je otac Arsenijević.

Kako je kazao, to je posebnost ovogodišnje litije, ali inače na Spasovdan uvek očekujemo veliki broj Beograđana koji pre svega dolaze na litiju, ali i tokom dana.Uobičajenom trasom će se ići kao i svake godine.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je sve koji žele da na današnji praznik Vaznesenja Gospodnjeg uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu od Terazija do raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora.

Kako je saopšteno iz srpske Patrijaršije, programom je predviđeno da litija krene u 19 časova, zastane na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Procesija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se vernom narodu.

Na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama biće dvoje odličnih studenata Filozofskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, patrijarhovih stipendista.

Kako je ranije saopšteno iz SPC, po blagoslovu patrijarha Porfirija krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi student druge godine Bogoslovskog fakulteta Nišlijka Sara Dimitrijević i apsolvent Filozofskog fakulteta Užičanin Milan Bogosavljević.

"Blago majci koja ih rodila i Crkvi koja se njima ponosi!", zaključuje se u saopštenju SPC.

image