Svet

Kao Brut koji je zakasnio da zaskoči Cezara: Desantisove šanse da pobedi Trampa sve tanje

Nade da bivši predsednik neće dobiti kandidaturu republikanca nestaju
Kao Brut koji je zakasnio da zaskoči Cezara: Desantisove šanse da pobedi Trampa sve tanjeGetty © Joe Raedle / Staff

Sa zakašnjenjem i nervozno, ređali su se potencijalni "atentatori". Tim Skot, senator iz Južne Karoline, 22. maja je najavio kandidaturu za predsednika. Veća pompa usledila je dva dana kasnije kada je Ron Desantis, guverner Floride, najavio da se pridružuje trci za republikansku nominaciju.

Desantis je nadaleko najavljivan kao kandidat sa najboljim šansama da pobedi favorita Donalda Trampa. Ali kako se lista zaverenika produžava, šanse za uspešno svrgavanje Trampa postaju sve manje iz dana u dan, piše "Ekonomist".

Do skora, činilo se da je Desantis uspešno osmislio oblik "trampizma bez Trampa". U novembru je pobedio na reizboru na Floridi sa sjajnih 19 poena razlike. Sa druge strane, Trampovi pokušaji da bude onaj koji će postavljati "kraljeve" i uticati na politiku, propali su jer su mnogi kandidati koje je podržavao izgubili.

Kada je Tramp pokrenuo svoju predsedničku kampanju 15. novembra u Mar-a-Lagu, istraživanja javnog mnjenja davala su njemu i Desantisu izjednačene šanse, nekad čak i više u korist guvernera Floride.

Šest meseci kasnije, Desantis je posrnuo, navodi "Ekonomist". Našao se na udaru kritika jer je sukob u Ukrajini odbacio kao "teritorijalni spor". Dobio je etiketu protivnika korporacija jer se sukobio sa "Diznijem" i ekstremiste, nakon što je potpisao zabranu abortusa nakon šest nedelja trudnoće.

U međuvremenu, Tramp se trijumfalno vratio u predizbornu kampanju. On i njegov tim mesecima su udarali na Desantisa tako da je njegova odluka da objavi kandidaturu tek kada zakonodavno telo Floride završi svoju godišnju sednicu, sada izgleda kao pogrešna procena, iako je kašnjenje delimično bilo zato što je omogućilo zakonodavcima da usvoje zakon koji mu dozvoljava da se kandiduje za predsednika bez podnošenja ostavke kao guverner.

Dok je čekao zakon, Trampova kampanja je radila. Desantis je sada kao Brut koji je prespavao martovske ide, dajući Juliju Cezaru priliku da obuče oklop. Zavera za svrgavanje Trampa, koja je nekada izgledala vrlo realna, sada izgleda očajno, zaključuje "Ekonomist".

Anketa koju je sproveo izrazito "antitrampovski" Si-En-En pokazuje da bivši predsednik ima prednost u odnosu na druge kandidate Republikanske stranke (GOP).

Kako navodi medij, Tramp je konsolidovao podršku nešto više od polovine svoje stranke u ranoj fazi trke za republikansku nominaciju.

Tramp je prvi izbor za 53 odsto republikanskih birača na izborima, što je otprilike dvostruko više od Desantisovih 26 odsto. Iako se većina birača dvoumi između njih dvojice, postoje i oni koji bi radije razmotrili kandidaturu bivše ambasadorke u UN Niki Hejli ili bivšeg potpredsednika Majka Pensa.

Trampova značajna prednost u odnosu na Desantisa označava pomak u odnosu na martovsku anketu Si-En-Ena kada su dvojica kandidata bili izjednačeni.

U pokušaju da nađe neki dašak nade, Si-En-En navodi da su mnogi birači, barem teoretski, otvoreni za razmatranje više kandidata, što pruža prostor da se dinamika trke promeni u narednim mesecima.

Trampove pristalice ne moraju nužno da ga podrže: među onima koji Trampa nazivaju svojim prvim izborom na predizborima, 87 odsto takođe kaže da bi razmotrilo podršku Desantisu, navodi Si-En-En. I isto tako, među onima kojima Trampa nije prvi izbor, dve trećine (66%) i dalje kaže da bi razmislilo da ga podrže. Samo 16 odsto svih glasača koji se slažu sa politikom GOP-a kaže da ne bi podržalo bivšeg predsednika ni pod kojim okolnostima.

Ispitivanja koja su sproveli vodeći mediji u SAD i agencije za istraživanje javnog mnjenja pokazala su da, u proseku, Tramp ima podršku 54,9 odsto republikanskih birača a Desantis 20,9 odsto.

image