Šta se dešava sa našim telom kada prestanemo da vežbamo

Postoji više razloga zašto pojedinac može zapostaviti fitnes rutinu: nove obaveze ili životni raspored koji ne pruža dovoljno vremena za vežbanje, povreda koja zahteva pauzu, dugačko putovanje ili preskakanje treninga zbog nedostatka volje/motivacije... Bez obzira na povod, doći će do određenih promena u kondiciji, mišićnoj masi, težini, krvnom pritisku ... Osim fizičkih promena, ovo može uticati i na mentalno zdravlje.
Šta se dešava sa našim telom kada prestanemo da vežbamo© Pexels/Pixabay

Promene u telu nakon nedostatka fizičke aktivnosti, čak iako je prethodno postojala redovna rutina, mogu postati veoma vidljive (gubitak mišićne mase, gojenje...). Kada prođe nekoliko meseci ili čak godina bez treninga, pojavljuju se ozbiljnije promene, a faktori koji mogu uticati na njih su: godine, generalno zdravstveno stanje i nivo kondicije pojedinca.

Iako se reakcija tela može razlikovati od odobe do osobe, mnogi stručnjaci izdvajaju sledećih nekoliko promena u izgledu i zdravlju tela, ali i uma:

Pogoršanje mentalnog zdravlja

Vežbanje nije korisno samo za fizičko, već i za mentalno zdravlje. Vežbanje oslobađa dopamin, serotonin i endorfin u mozgu, koji su zaslužni za poboljšanje raspoloženja, smanjenje umora... Kada osoba prestane da vežba, može osetiti veću razdražljivost u toku dana, a svakodnevni stresovi i izazovi postaju sve "teži".

Takođe, fitnes navike predstavljaju vrstu samopoštovanja, jer se aktivno brinemo o sebi i posvećujemo vreme u cilju poboljšanja svog zdravlja i izgleda. Kada takvu naviku obustavimo, sa njom nestaje i prethodno samopouzdanje koje je donosila, što može imati negativne posledice na mentalno zdravlje. Jedna studija sa Univerziteta Adelejda je pokazala da se simptomi depresije mogu pojaviti nakon samo tri dana bez fizičke aktivnosti.

Gojenje, gubitak kondicije i mišića

Verovatno jedna od najočiglednijih posledica je gubitak mišićne mase, povišena količina masti u telu i poremećen rad metabolizma. Više se ne sagorevaju kalorije kao pre, a ako se ishrana ne koriguje prema tome, konzumiranje iste količine hrane kao tokom perioda vežbanja može dovesti do gojaznosti, jer se hrana ne koristi za građenje mišića, već nakupljanje masti. Zbog toga je neophodno da, ako trenutno nije moguće trenirati kao pre, napraviti novi režim ishrane, jer topljenje masti i metabolizam ne funkcionišu kao pre.

Osim promene u fizičkom izgledu, dolazi i do postepenog pogoršanja kondicije. Penjanje uz stepenice, trčanje za prevozom, plesanje, dugačke šetnje i sl. mogu postati veći izazovi nego pre. Osećaj nemoći može biti velika demotivacija za ponovno uspostavljanje navika vežbanja, tako da je važno zapamtiti da se pogošrana kondicija uvek može ispraviti. 

Krvni pritisak

Trening se često preporučuje za ljude koji pate od hipertenzije, zato što redovna fizička aktivnost pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Naravno, to ne znači da osoba koja je prestala vežbati odjednom može dobiti ozbiljne probleme sa krvnim pritiskom, pogotovo ako ih prehodno nije imala. Ipak, oni koji su izloženi takvom riziku bi trebalo da budu oprezni i konsultovati se sa lekarom kada dođe do zapostavljanja fitnes navike.

Šećer u krvi

Uglavnom, nivo glukoze u krvi se povisi odmah nakon što jedemo, pa se spusti kada mišići i druga tkiva iskoriste šećer koji je potreban za energiju tokom treninga. Kada se treniranje zapostavi, nivo glukoze u krvi može ostati povišen. Studija objavljena u jednom medicinsko-sportskom žurnalu iz 2012. godine je dokazano da samo tri dana bez vežbanja mogu prouzrokovati povišen nivo šećera u krvi, čak i kod mladih, zdravih osoba.

Šta učiniti da bi se negativne posledice izbegle

Izbegavanje promena u telu može biti teško, ali nije nemoguće. Čak i "najblaža" vrsta fizičke aktivnosti može biti veoma korisna za zdravlje i stručnjaci uvek savetuju da je bolje raditi bilo šta, samo ne potpuno zapustiti vežbanje.

Šetnja do posla, penjanje uz stepenice umesto korišćenje lifta, vožnja biciklom, igra s decom, blago istezanje, ples i slične aktivnosti mogu biti dobre alternative. Da bi se ponovo uspostavila dobra rutina, važno je pronaći vreme koje će biti posvećeno treningu. Nije potrebno raditi vežbe istim intezitetom kao pre, pogotovo ako je pauza nastala zbog povrede. Strpljenje, upornost i disciplina su najvažniji, pa će rezultati sigurno doći, isto kao i pre.