Sport

Kako Đoković može do "broja jedan" na Rolan Garosu? Ovo su sve kalkulacije

Karlos Alkaraz će prvi put igrati na nekom grend slemu kao prvi teniser sveta, a čak trojica igrača bi mogla da ga svrgnu sa te pozicije kada 11. juna bude bila odigrano finale u Parizu
Kako Đoković može do "broja jedan" na Rolan Garosu? Ovo su sve kalkulacijeGetty © Julian Finney / Staff

Predstojeći Rolan Garos biće prilika za Novaka Đokovića da se bori za 23. grend slem trofej u karijeri, čime bi ostao sam na vrhu večne liste ovog rekorda. Ali to nije jedino što bi srpski teniser mogao da ostvari.

Đoković bi u Parizu mogao u određenim scenarijima da se vrati na prvo mesto ATP liste, ali bi Karlosa Alkaraza sa čela svetskog tenisa mogli da svrgnu i Danil Medvedev i Stefanos Cicipas.

Do sada je Đoković 387 nedelja bio najbolji teniser sveta, a Alkaraz ga je ovog ponedeljka prestigao na toj poziciji. Da bi se Đoković vratio na vrh ATP liste, morao bi da osvoji titulu ili da zavisi od drugih rezultata.

Novak će biti prvi i ako stigne do finala, Alkaraz ispadne pre četvrtfinala, a Medvedev ne stigne do finala. Što se tiče Rusa, on bi na više načina mogao do prvog mesta, a najsgirunija opcija bila bi da osvoji turnir.

Uz to, Medvedev je prvi i ako stigne do finala, ali pod uslovom da mu u njemu rival ne budu ni Đoković ni Alkaraz. Polufinale mu je dovoljno ukoliko Alkaraz ispadne pre populafinala, a Đoković ne osvoji turnir. Čak bi i četvrtfinale moglo da bude dovoljno Rusu, ali samo ako Alkaraz ispadne u prva dva kola, a Đoković pre finala.

Na kraju, i Stefanos Cicipas ima čemu da se nada. Ukoliko prvi put u karijeri osvoji grend slem, on će biti najbolji na svetu ako uz to i Alkaraz ispadne pre četvrtog kola, a Medvedev pre polufinala.

Rolan Garos počinje 28. maja, a Đoković bi u projektovanom polufinalu mogao da za rivala ima upravo prvog tenisera sveta, Karlosa Alkaraza.

image