Rusija

Balicki upozorio: Zaporožje novi Marijupolj, grad prepun stranaca

Lokalno stanovništvo je videlo vojne pripreme i na ulicama čulo ljude koji razgovaraju na poljskom, nemačkom i engleskom jeziku
Balicki upozorio: Zaporožje novi Marijupolj, grad prepun stranacawww.globallookpress.com © V Ictor/XinHua

Kijev pretvara grad Zaporožje u utvrđeno područje nalik Marijupolju , izjavio je vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki za televiziju Rusija 24.

"Zaporožje se pretvara u nešto poput Marijupolja. Tamo se nalazi na hiljade stranaca.", upozorio je Balicki.

Prema njegovim rečima, lokalno stanovništvo je videlo vojne pripreme i na ulicama čulo ljude koji razgovaraju na poljskom, nemačkom i engleskom jeziku.

DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast zvanično su se krajem septembra ujedinile sa Rusijom, ali je grad Zaporožje ostao pod kontrolom Kijeva. Ukrajinske vlasti odbijaju da priznaju rezultate referenduma i tvrde da će ponovo preuzeti teritorije za koje tvrde da im pripadaju.

Grad Marijupolj je pod kontrolom Rusije od maja, nakon što su se poslednje ukrajinske trupe predale. Vojnici, od kojih su mnogi pripadnici neonacističkog puka Azov, proveli su nedelje braneći čeličanu Azovstalj, veliku sovjetsku fabriku sa masivnim podzemnim delom dizajniranim da služi kao bunker tokom rata.

Balicki tvrdi da je na hiljade plaćenika raspoređeno u fabrici Avtozaz u Zaporožju koju bi mogli da iskoriste na sličan način kao i Azovstalj. Napomenuo je da stranci maltretiraju lokalno stanovništvo i da "preuzimaju mesta koja žele i pretvaraju ih u vojne ispostave".

Za ovaj sistem Balicki je okrivio Vašington i Kijev i istakao da njima nije stalo do ljudi koji žive u tom gradu i da je za njih dobro što se trupe koje rade za Ukrajinu "ponašaju kao okupatori, a ne kao branioci".

image