Srbija i Balkan

Dodik: Zapad nije slušao Putina, sa Rusijom rade isto kao sa Jugoslavijom

Predsednik Republike Srpske kaže da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj
Dodik: Zapad nije slušao Putina, sa Rusijom rade isto kao sa Jugoslavijom© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspešan i izrazio zahvalnost na podršci Ruske Federacije.

"Razgovor je bio veoma uspešan. Razmenili smo stavove o trenutnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj agendi. Još jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da smo pouzdani partneri i svi naši sastanci su dokaz", rekao je Dodik u intervjuu za "RIA Novosti".

On je dodao da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, posebno na nivou međunarodnog prava, kao i da je Rusija garant implementacije Dejtonskih sporazuma i uslova koji se moraju ispuniti na nivou Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

Istakao je da smatra da je povlačenje ruskih trupa iz BiH od pre 20 godina bila greška, jer "dok u BiH budu bile međunarodne snage, u njoj bi trebalo da budu i ruske". 

"Srbi bi bez sumnje želeli da u BiH bude organizovano i prisustvo ruske strane, ali ta odluka je bila doneta na visokom nivou i verovatno je bila dogovorena na međunarodnom nivou", rekao je on.

Dodik se osvrnuo i na aktuelnu geopolitičku situaciju u svetu i naveo da je ruski lider pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbednosti, ali ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što su ranije uradili sa Jugoslavijom.

"Predsednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. On je uvek bio principijelan, kada je ranije pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO-om i uspostavi odnose zajedničke bezbednosti i politike. Međutim, oni ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što su ranije radili sa Jugoslavijom", rekao je Dodik.

Kako je naveo, Republika Srpska pregovara sa Ruskom Federacijom o projektima rekonstrukcije termoelektrana i nabavci opreme za rad u rudnicima, a o ovim pitanjima, dodao je, moglo bi se razgovarati već u junu, tokom posete delegacije RS Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

O ruskom gasu 

Upitan da prokomentariše izgradnju gasovoda kojim bi se ruski gas dopremao do Republike Srpske, Dodik je rekao da je potrebno "sprovesti sve procedure", kako bi se počelo sa realizacijom tog projekta i dodao da se radi o procedurama koje treba da ispuni Bosna i Hercegovina, ali da u svemu tome problem pravi drugi entitet BiH koji se "već duže vreme bori protiv ovog projekta".

Ipak, kako je rekao Dodik, on se nada da bi izgradnja gasovoda mogla početi ove godine i ističe da se saradnja sa Moskvom nastavlja:

"Najbitnije je to što dogovor između 'Gasproma' i Republike Srpske ostaje na snazi i tu neće biti nikakvih izmena".

Dodik je rekao da je sa predsednikom Rusije razgovarao i o načinima isplate ruskog gasa. U tom kontekstu, bilo je reči i o plaćanju u rubljama, jer, kako kaže, "mi poštujemo rusku stranu i uvažavaćemo njihove potrebe".

O Kristijanu Šmitu: On samo igra ulogu visokog predstavnika

Predsednik Republike Srpske takođe je prokomentarisao i situaciju sa visokim predstavnikom BiH Kristijanom Šmitom, rekavši da to što Rusija i Kina ne podržavaju Šmita na toj poziciji zapravo znači da on i nije zvanično prihvaćen kao visoki predstavnik na nivou Saveta bezbednosti UN-a. U tom slučaju, kako je kazao, onda i "nema formalne odluke", a Šmit "samo igra ulogu visokog predstavnika".

Savet bezbednosti nije odobrio njegovu kandidaturu, naglasio je Dodik.

O saradnji sa Putinom

Upitan šta može da poruči onima koji ga na Balkanu optužuju da je agent Putina, Dodik je odgovorio kratko:

"Ja sam nesumnjivo prijatelj predsednika Putina i to je za mene važno. U svakom slučaju, ja veoma cenim predsednika Putina i samu činjenicu da ga znam i da imam priliku da se sa njim relativno često srećem".

image