Svet

NATO unapređuje odnos s Ukrajinom: Nije članstvo, ali dobijaju poseban status

Stvaranje novog zajedničkog formata s Kijevom treba da pomogne da se Ukrajina što više približi standardima NATO-a, kako bi njeno pristupanje Alijansi, kad za to dođe vreme, prošlo glatko
NATO unapređuje odnos s Ukrajinom: Nije članstvo, ali dobijaju poseban statuswww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Iako je članstvo Ukrajine u NATO-u na dugom štapu, tek daleka perspektiva, Severnoatlantska alijansa nastoji da dodatno istakne političku podršku toj zemlji tako što će unaprediti njen status – radi se na osnivanju Saveta Ukrajina–NATO, prenosi "Euraktiv".

Obe strane trenutno sarađuju u okviru Komisije NATO–Ukrajina, a tema pridruživanja Ukrajine zapadnom vojnom savezu trebalo bi da bude jedna od glavnih tema na predstojećem samitu Alijanse u Viljnusu u julu.

Pokretanje pomenutog saveta ima sve više pristalica u NATO-u, a to će biti prvi potez u "jačanju političkog partnerstva" između Alijanse i Kijeva od početka rata i od kada je Ukrajina podnela zahtev za članstvo, izjavilo je dvoje diplomata pakta za "Euraktiv".

Upravo na tu temu trebalo bi da razgovaraju ministri spoljnih poslova NATO-a sledeće sedmice u Oslu, dakle o obliku i vremenskom okviru novog saveta i budućem članstvu Ukrajine, ali i o potrebi za većom vojnom pomoći Kijevu.

Plan je da Ukrajina bude "punopravni" član za stolom Saveta Ukrajina–NATO umesto da je samo pozivana na diskusije, kao što je sada slučaj, a što bi pak otvorilo vrata lakšoj razmeni obaveštajnih podataka, zajedničkim vežbama, ulaganjima u odbrambenu industriju, ali i direktnoj saradnji ukrajinskih i oružanih snaga i država članica NATO-a.

Takođe, Ukrajinci bi imali mogućnost sazivanja sastanaka.

Neke članice su podsetile i da Rusija ima Savet NATO–Rusija, iako se sastanci iz dobro poznatih razloga više ne održavaju.

Stvaranje novog zajedničkog formata s Kijevom treba da pomogne da se Ukrajina što više približi standardima NATO-a, kako bi njeno pristupanje Alijansi, kad za to dođe vreme, prošlo glatko.

image