Rusija

Zaharova: Nemci se prave Englezi i neće nuklearke, a prećutkuju osiromašeni uranijum u Ukrajini

Nemačka je nedavno proglasila zatvaranje poslednje nuklearke, a istovremeno izbegava odgovor na pitanje da li će osuditi isporuku municije sa osiromašenim uranijumom kijevskom režimu
Zaharova: Nemci se prave Englezi i neće nuklearke, a prećutkuju osiromašeni uranijum u Ukrajiniwww.globallookpress.com © MFA Russia

Vlada Nemačke izbegava da prokomentariše kako se vlasti odnose prema tome što je Britanija isporučila Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Nemačka je nedavno proglasila pobedom svoj izlazak iz atomske ere zatvaranjem poslednje nuklearne elektrane u zemlji, a istovremeno izbegava da odgovori na pitanje da li će osuditi isporuku municije sa osiromašenim uranijumom kijevskom režimu tvrdeći da vlada "ne raspolaže podacima i nema mišljenje o ovom pitanju", navela je Zaharova.

"Ako su odustali od apsolutno bezbednog mirnog atoma jer su se plašili radijacije i toksikoloških pretnji, kako mogu da podrže upotrebu oružja (!) sa osiromašenim uranijumom (!) u stvarnoj borbi?", upitala je ona." A odakle bi oni i imali te podatke? Oni su u NATO-u", ironično je dalje napisala na Telegramu, ukazavši na to da je gotovo nemoguće da dve članice Alijanse ne znaju ništa o vojnim planovima zemalja članica.

Ipak, tu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova da o svemu informiše vlasti u Berlinu, dodala je Zaharova, podsećajući još jednom da nemačke vlasti na sve ovo najčešće ne daju nikakav odgovor, te samo poručuju da su "u kontaktu sa partnerima".

Na sličan način Berlin komentariše i zahtev poslanika koji od vlasti zahtevaju odgovor na pitanje "šta će biti urađeno sa istom takvom američkom municijom", koja se čuva u bazama SAD u Nemačkoj, istakla je portparolka.

image