Ekonomija

"Novosti": Srbija ubrzano povećava zalihe nafte i gasa

Rezerve crnog zlata trenutno dovoljne za 84 dana potrošnje, kaže ministarka energetike
"Novosti": Srbija ubrzano povećava zalihe nafte i gasa© Photo by Guang Niu/Getty Images

Srbija se intenzivno priprema za narednu zimu obezbeđujući rezerve nafte i gasa dok na globalnom nivou vlada velika neizvesnost po pitanju njihove dostupnosti i cene naredne grejne sezone, pišu "Novosti".

Ministarka energetike Dubravka Đedović istakla je da su ukupne rezerve nafte i derivata iz različitih izvora trenutno dovoljne da se podmiri oko 84 dana prosečne dnevne potrošnje.

Ona je navela da se intenzivno radi na povećanju zaliha, kako bi se obezbedila veća sigurnost snabdevanja.

"Podsećamo da su na kraju prošle godine rezerve naftnih derivata bile 51 odsto veće u odnosu na 2021 godinu", rekla je Đedevićeva za "Novosti".

Ona je istakla da su za sigurnost i snabdevanje važni i drugi vidovi rezervi, kao što su robne rezerve u posedu naftnih kompanija govoreći o pripremama  za narednu zimu ministarka ističe da energetska kriza nije prošla sa završetkom ove grejne sezone.

"Već sada radimo na tome da što spremniji dočekamo narednu sezonu i da što manje zavisimo od eksternih faktora koji su glavni izvor rizika po sigurnost snabdevanja", rekla je Đedovićeva.

Ministarka je navela da postoji više pravaca delovanja, među kojima je najvažniji zadatak završetak gradnje nove termoelektrane Kostolac B3, snage 350 megavata, kao i završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja se očekuje na jesen.

Ona je naglasila da je prioritet dalje povećanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i dodala da će se u budućnosti raditi i na diversifikaciji u oblasti snabdevanja crnim zlatom kroz izgradnju naftovoda ka Mađarskoj.

"Takođe pratimo i proizvodnju, kao i planirani uvoz uglja da bi smo imali dovoljne količine za narednu sezonu", navodi ministarka.

Vučić: Država vodi računa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nedavno je poručio građanima da mogu da budu spokojni i da država vodi računa o energentima.

"Mi u ovom trenutku imamo 540 miliona kubnih metara gasa u rezervi. To nećemo da trošimo. Gledaćemo da podignemo do zime, ako budemo mogli, do 600 miliona kubnih metara da budemo sigurni", rekao je Vučić.

On je ukazao da to omogućava i dodatnu sigurnost zbog TE-TO Pančevo i TE-TO Novi Sad i za električnu energiju, imajući u vidu da su to gasne elektrane.

Iz zemalja koje spadaju u najveće proizvođače tečnog gasa (LNG) i nafte, Katara i Saudijske Arabije, stiglo je upozorenje da najgore tek dolazi, kada je reč o nestašici ova dva energenta.

Sad al-Kabi i njegov saudijski kolega princ Abdulaziz bin Salman rekli su da manjak ulaganja u naftu i gas, dok svet pokušava da pređe na čistija goriva, kako bi sprečio globalno zagrevanje, rizikuje da izazove energetsku krizu, prenosi agencija Frans pres.

"Jedina stvar koja će spasiti čovečanstvo i Evropu ove godine je topla zima", izjavio je katarski ministar energetike Sad al-Kabi, tokom Katarskog ekonomskog foruma u Dohi.

image