Svet

"Politiko": Zapadna Evropa slepa na operacije kineskog uticaja

Savetnica u EK ističe da nova zakonska regulativa nije pokušaj da se priguše alternativna gledišta već da javnost treba da zna ko plaća ta drugačija mišljenja
"Politiko": Zapadna Evropa slepa na operacije kineskog uticajawww.globallookpress.com © Thomas Trutschel

Kina sve više radi na tome da utiče na politiku i javno mnjenje u Evropskoj uniji, čega u bloku uglavnom nisu svesni, izjavila je za "Politiko" savetnica u Evropskoj komisiji (EK) Ivana Karaškova, inače stručnjak za strani uticaj.

Peking već neko vreme nastoji da u EU promoviše svoje poglede na svetsku politiku, koji su dijametralno drugačiji od onih transatlantskih. Kina od 2019. pojačava propagandu uz pomoć diplomata, tajno finansira istraživačke centre, akademske institucije, neprofitne organizacije, a brojne članice, posebno van Istočne Evrope, ili ne znaju za ovo ili ne žele da vide, precizirala je Karaškova, koja savetuje potpredsednicu EK Veru Jurovu.

Dodala je da je cela Zapadna Evropa slepa na operacije kineskog uticaja iako postoje vrlo očigledni slučajevi poput rada dve radio-stanice u njenoj rodnoj Češkoj koje su od kineskog emitera "Čajna radio internešenel" dobijale sadržaj za naizgled bezazlene programe u kojima su plasirani stavovi kineske države o raznim temama među kojima je i pitanje Tajvana.

Karaškova tvrdi i da osim što ulaže značajnije resurse u oblikovanje EU diskursa, Peking sve više udružuje snage s ruskim akterima kako bi promovisao teme razgovora koje su povoljne i za Moskvu i za Peking – npr. pozivajući se na kineske izvore u ruskim državnim medijima i obrnuto.

Upozorenje savetnice u EK dolazi u trenutku kada Komisija priprema zakonsku regulativu za "odbranu demokratije" a protiv "stranih pokušaja da potkopaju demokratiju i interese EU", što će biti usmereno na organizacije koje ne prijave izvor finansiranja.

Međutim, Karaškova ističe da ovo nije pokušaj da se priguše alternativna gledišta već da javnost treba da zna ko plaća ta drugačija mišljenja.

image