Rusija

Peskov Evropi: Vratite naš novac odmah

Portparol Kremlja zahteva da se momentalno odmrzne ruska imovina u Evropi, jer u suprotnom te zemlje krše međunarodne zakone
Peskov Evropi: Vratite naš novac odmahwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Britanija i druge zemlje koje su posegle za imovinom Ruske Federacije dužne su da je odmah odmrznu, rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

"Dužne su da je odmah odmrznu bez ikakvih uslova. U suprotnom, krše sve norme i pravila domaćeg zakonodavstva i međunarodnog prava" naveo  je Peskov, komentarišući članak 'Gardijana' da Ujedinjeno Kraljevstvo neće vratiti zamrznutu državnu imovinu Ruske Federacije sve dok Moskva ne pristane da plati odštetu Ukrajini za pričinjenu štetu.

Još ranije je najavljeno da Evropska unija razmatra mogućnost davanja Ukrajini profita od zamrznute ruske imovine vredne milijarde evra, koja je zaglavljena u zapadnim finansijskim tržištima.

Nuklearno oružje u Belorusiji

Portparol Kremlja je kazao da se Rusija i Belorusija nalaze u neprijateljskom okruženju, zbog čega će razvijati vojnu saradnju.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naveo da je premeštanje nuklearnog naoružanja počelo u okviru sporazuma sa Rusijom o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u republici.

"Znamo da se Belorusija suočava sa veoma neprijateljskim akcijama susednih država. Čuli smo veoma agresivne izjave protiv naše zemlje, kao i zvanične izjave u kojima se izjašnjavaju o namerama da se mešaju u naše unutrašnje stvari. To nam sve govori da se nalazimo u neprijateljskom okruženju", naveo je.

On je dodao da ove okolnosti zahtevaju razvoj odnosa Moskve i Minska, uključujući i vojnu sferu kao i da to sve zahteva jačanje savezničkih odnosa, uključujući vojnu sferu.

Mirovni ugovor između Jermenije i Azerbejdžana

Peskov je dodao da je u bliskoj budućnosti moguće potpisivanje mirovnog ugovora između Jermenije i Azerbejdžana.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će se zamenici premijera Ruske Federacije, Jermenije i Azerbejdžana sastati za nedelju dana i razgovarati o tehničkim pitanjima o Karabahu.

"Juče su predsednik Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan postigli dogovor. Oni će se sastati u Moskvi radi rešavanja spornih pitanja, i dogovora o detaljima", kazao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li se, prema Kremlju, ovaj sastanak može smatrati konačnim pre potpisivanja mirovnog ugovora.

On je pojasnio da "postoji zajednička tačka gledišta, razumevanje šefova država kako da se taj problem reši".

Kako je naveo, zadatak nije da se što pre završi, već da Rusiju interesuje krajnji rezultat i zato ne može da se navede tačan datum potpisivanja ugovora o miru i da nove okolnosti omogućavaju potpisivanje u bliskoj budućnosti.

Ilham Alijev zahvalio je Rusiji na naporima za normalizaciju odnosa između Azerbejdžana i Jermenije.

image