Svet

Holandija zaplenila zemljište bivšeg Putinovog zeta

Fasen, koji živi u Moskvi, nedavno je ispitan na aerodromu Šiphol, kada se posle dužeg vremena vratio u Holandiju, pri čemu su mu zbog sumnje da je izbegao sankcije zaplenjeni laptop i mobilni telefon
Holandija zaplenila zemljište bivšeg Putinovog zeta© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Holandski tužioci zaplenili su zemljište u predgrađu Amsterdama koje pripada bivšem zetu Vladimira Putina, otkrila je zajednička istraga "Gardijana" i još dve nevladine medijske organizacije registrovane u Rusiji.

Zemljište u Duivendrehtu je u vlasništvu Jorita Fasena, holandskog biznismena koji je bio oženjen Marijom Voroncovom, starijom ćerkom ruskog predsednika.

Podaci holandskog katastra, koji je odgovoran i za sprovođenje sankcija Rusiji, pokazuju da je spornu parcelu nacionalno javno tužilaštvo oduzelo 12. maja zbog finansijskih, privrednih i ekoloških prekršaja a u okviru krivične istrage.

Prema rečima advokata i stručnjaka za sankcije Helen over de Linden, zaplena ukazuje na to da će Fasen verovatno biti meta istrage, iako se tačan razlog zaplene ne može utvrditi iz javno dostupnih dokumenata. 

Objavljeno je da je Fasen, koji živi u Moskvi, nedavno ispitan na aerodromu Šiphol, kada se posle dužeg vremena vratio u Holandiju, pri čemu su mu zbog sumnje da je izbegao sankcije zaplenjeni laptop i mobilni telefon.

Putinova ćerka Marija Voronceva nalazi se na spisku sankcija EU i SAD od aprila 2022, dok njen bivši muž ne podleže sankcijama u SAD, EU ili Ujedinjenom Kraljevstvu.

Veza Fasena i zemljišta u blizini Amsterdama poznata je javnosti od početka rusko-ukrajinskog sukoba kada su demonstranti postavili postavili table pozivajući Voroncovu da prenese svom ocu da zaustavi rat u Ukrajini.

Inače, parcela od 1.432 kvadratnih metara u blizini Amsterdama je sasvim neupadljiva. Iako je trenutno prazna, Fasen je 2021. podneo zahtev za dozvolu za izgradnju kuće i šest malih poslovnih zgrada.

image