Rusija

Moskva upozorila SAD: Svaki oblik agresije protiv Rusije čeka najjači otpor

Moskva je skrenula pažnju da poseduje direktne dokaze o upotrebi američkog naoružanja i opreme koju su Oružane snage Ukrajine koristile tokom pripreme terorističkih napada
Moskva upozorila SAD: Svaki oblik agresije protiv Rusije čeka najjači otporwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je snažan protest američkoj ambasadi zbog izjava Džejka Salivana, pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, koji je izjavio da odobrava udare ukrajinske vojske na rusku teritoriju, uključujući Krim i Belgorodsku oblast.

"Uveravanja američkih zvaničnika da Sjedinjene Američke Države ne podstiču takve napade na Rusiju su licemerna i lažna", naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo:

"Vreme je da Vašington nauči da će svaki oblik agresije protiv Rusije i dalje nailaziti na najjači otpor".

Moskva je skrenula pažnju da poseduje direktne dokaze o upotrebi američkog naoružanja i opreme koju su Oružane snage Ukrajine koristile tokom pripreme terorističkih napada.

Salivan je prethodno izjavio da Vašington nije zabranio Ukrajini da koristi dobijeno oružje za udare po teritoriji koja ulazi u okvire njenih međunarodno priznatih granica, ali da se protivi korišćenju tog oružja za napade po teritoriji Ruske Federacije. Tom prilikom, on je naglasio da u SAD smatraju da je Krim deo Ukrajine.

Ipak, Moskva još jednom podseća na novu političku realnost koja traje već osam godina, a prema kojoj je poluostrvo Krim sada deo Rusije. 

Tokom dana, povodom izjave Salivana i odgovora Moskve, ponovo se oglasila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena iz koje su ponovili da ne podržavaju napade na rusku teritoriju.

image