Rusija

Putin: Rusija je deo svetske ekonomije

Rusija ne treba da se ograničava samo na domaće tržište, jer je to, kako je kazao, put ka samoizolaciji, autarkiji i gubitku konkurentnosti, naglasio je predsednik zemlje
Putin: Rusija je deo svetske ekonomije© kremlin.ru/ Фото Ильи Питалёва, МИА «Россия сегодня»

Rusija je sastavni deo svetske ekonomije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima organizacije "Poslovna Rusija" povodom Dana ruskog preduzetništva.

"Rusija je, ma koliko to smetalo našim neprijateljima, neodvojivi učesnik globalne ekonomije, gde sada dolazi do dubokih, radikalnih promena, menjaju se trgovinski i proizvodni lanci kao i globalni finansijski sistem. 

Oživljavanje istorijskih i razvoj novih tradicija domaćeg preduzetništva jedan je od ključnih faktora društvene stabilnosti i suvereniteta Rusije", naglasio je Vladimir Putin.

Većina domaćih privrednika je, dodao je, delima pokazala da su njihovi interesi povezani upravo sa Rusijom.

"U periodu teških izazova sa kojima se suočavamo, timovi vaših preduzeća gledaju u vas, u svoje lidere, kako se ponašate u teškom i nestandardnom okruženju, šta osećate, kako organizujete svoj život. Uveravam vas ste predmet pažnje vaših podređenih", kazao je Putin.

Zbog toga je, kako je dodao, veoma važno što najveći broj preduzetnika u kriznoj situaciji pokazuje prave kvalitete, rade samouvereno i sabrano.

Država će da nastavi da smanjuje administrativno opterećenje preduzeća, obećao je on.

Međutim, Rusija ne treba da se ograničava samo na domaće tržište, jer je to, kako je kazao, put ka samoizolaciji, autarkiji i gubitku konkurentnosti.

Tržišta budućnosti su, prema njegovim rečima, Azija, Afrika, Bliski istok i Latinska Amerika po svojim razmerama i perspektivama. Njihovi standardi potrošnje rastu, pojavljuju se novi zahtevi za robom, uslugama i tehnologijama, naveo je.

"Upravo na ovom tržištu ruski biznis - mlad, fleksibilan, ali već dobro obučen - može da bude konkurentan i da se uspešno bori za kupca", kazao je Putin i dodao da svako ima budućnost, ali da je ona za svakog drugačija.

Mnogi su iznenađeni dešavanjima u ruskoj ekonomiji

Mnogi Rusi, kao i građani stranih zemalja, političari, ekonomisti iznenađeni su onim što se dešava u ruskoj ekonomiji, kazao je ruski lider.

"Znam da su mnogi u inostranstvu, obični građani stranih zemalja, političari i ekonomisti jednostavno iznenađeni onim što se dešava u ruskoj ekonomiji. To nije glasina, znam da jeste", naveo je.

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će se ta zemlja izboriti sa pritiscima zapadnih sankcija i koju nastavljaju da rastu. Moskva je istakla da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

image