Svet

"Volstrit džornal": Kineski izaslanik poslao jasan signal - novi regioni da ostanu u okviru Rusije

Glavni ciljevi kineskog izaslanika su da u toku svoje evropske turneje "osigura da Rusija ne izgubi rat i da Moskva ne pribegne nuklearnom oružju"
"Volstrit džornal": Kineski izaslanik poslao jasan signal - novi regioni da ostanu u okviru Rusijewww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Specijalni izaslanik Kine Li Huej pozvao je evropske kolege da doprinesu što skorijem prekidu vatre u Ukrajini, pri čemu da novi regioni Ruske Federacije - DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast - i zvanično ostanu u granicama Rusije, piše danas "Volstrit džornal". 

"Kineski izaslanik, kojeg je Kina poslala (u Evropu) kako bi progurao mirovni plan Pekinga, poslao je jasan signal: američki saveznici u Evropi moraju da saopšte o svojoj autonomiji i da pozovu na momentalni prekid vatre, ostavljajući u okvirima Rusije delove svog manjeg suseda", prenosi američki list pozivajući se na neimenovane zvaničnike koji su upoznati sa pregovorima Hueja i zapadnih kolega.

Kineski pregovarač, koji je ujedno i bivši ambasador Kine u Rusiji, upozorio je da se ne sme dopustiti eskalacija sukoba, a glavni ciljevi su mu, kako navodi list, bili to da u toku svoje evropske turneje "osigura da Rusija ne izgubi rat i da Moskva ne pribegne nuklearnom oružju".

Ipak, sagovornici "Volstrit džornala" sumnjaju da bi Kina mogla poslužiti kao pravedan posrednik u pregovorima zavađenih strana, pre svega zbog dobrih odnosa ove azijske sile sa Rusijom, koje ne kriju ni Moskva ni Peking.

Zvaničnici su potvrdili da su kineskom izaslaniku poručili da "zamrzavanje konflikta nije u interesu međunarodne zajednice ukoliko ne dođe do povlačenja ruskih trupa", dodajući da je Hueju jasno stavljeno do znanja da "je Evropu nemoguće odvojiti od Amerike" i da Evropa neće prestati da podržava Ukrajinu.

Zvaničan stav kineske vlade je da bi do mira trebalo doći što pre, i da obe strane ulože napore kako bi što pre ponovo došlo do pregovora. Ipak, kineski zvaničnici uzdržavali su se od komentara kome bi trebalo da pripadnu četiri regiona koja su se referendumom pripojila Rusiji. 

"Verovatno testiraju jedinstvo Zapada i pokušavaju da pokažu inicijativu", ocenio je jedan od sagovornika pomenutog lista.

Huej se, podsetimo, ovog meseca nalazi u turneji po evropskim zemljama. Do sada je posetio Kijev, Varšavu, Berlin, Pariz i Brisel, a od danas i Moskvu, u kojoj će razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

image