Svet

"Blumberg": Saudijska Arabija kupuje ruski dizel, svoj šalje u Evropu

Izvoz dizela i gasa iz Saudijske Arabije nadmašio američki
"Blumberg": Saudijska Arabija kupuje ruski dizel, svoj šalje u EvropuGetty © Justin Sullivan / Staff

Saudijska Arabija kupuje milione barela ruskog dizela, dok istovremeno šalje sopstvene zalihe kupcima u EU.

Kraljevina je u aprilu uvozila 174.000 barela dizela i benzina dnevno iz Rusije, a u ovom mesecu još više, pokazuju podaci koje je prikupio "Blumberg" iz analitičke kompanije "Kpler". Istovremeno, Saudijska Arabija je postala najveći dobavljač Evrope premašivši Rusiju.

Bliskoistočna zemlja ne šalje u Evropu isto rusko gorivo koje i uvozi, jer bi to bilo u suprotnosti sa sankcijama Evropske unije. Rad u rafinerijama odgovoran je za rast uvoza, rekao je izvor. Dodatno izvezena goriva, koja su dolazila iz različitih delova zemlje, pravljena su prema različitim specifikacijama i često su bila podložna dugoročnim obavezama u snabdevanju, dodao je "Blumbergov" izvor.

Trgovinski tokovi su samo jedan od primera kako je tržište nafte do sada apsorbovalo agresivne zapadne sankcije – i ograničenje cena – na prodaju ruske nafte, omogućavajući da nafta i gorivo iz zemlje i dalje teku u velikim količinama.

Saudijska Arabija je prošlog meseca potisnula SAD na drugo mesto najvećeg svetskog izvoznika dizela i benzina, navodi Kpler.

Otprilike 35 odsto ukupnog izvoza zemlje u aprilu isporučeno je u zemlje Evropske unije i Velike Britanije. Najveći deo tih pošiljki potiče iz saudijskih luka Džubail i Janbu. Neke su otišle i u Afriku.

Nasuprot tome, burad ruskog porekla stigla su u kraljevske luke Ras Tanura i Džizan.

Očekuje se da će uvoz goriva nalik na dizel u Saudijsku Arabiju porasti sa prosečnih 31.500 barela dnevno u 2022. na oko 150.000 barela dnevno tokom ostatka ove godine, rekao je Iman Naseri, generalni direktor za Bliski istok konsultantske firme FGE.

image