Rusija

Moskva: Dogovor o žitu pokriće za snabdevanje bogatih država

Iz ukrajinskih luka Odesa, Južni i Černomorsk od 1. avgusta 2022. izvezeno je više od 30,3 miliona tona žitarica
Moskva: Dogovor o žitu pokriće za snabdevanje bogatih državaGetty © Dan Kitwood / Staff

Crnomorski dogovor o žitu teorijski je predstavljen kao sporazum koji ima za cilj da smanji pretnje globalnoj bezbednosti hrane, dok se u stvarnosti ispostavilo da je bio dimna zavesa za komercijalni izvoz ukrajinskog žita u zemlje koje nemaju potrebu za njim, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin na 11. međunarodnom sastanku visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

Implementacija takozvanog žitnog sporazuma poslužila je Evropi i Americi da izokrenu potrebe najsiromašnijih zemalja sveta u sopstvenu korist, naveo je on i dodao da se paket koji je ponudio generalni sekretar UN Antonio Gutereš u Istanbulu u julu 2022, sastojao od dva međusobno povezana sporazuma - Crnomorske inicijative za snabdevanje ukrajinskog žita i ruskog amonijaka i Memoranduma Rusije i UN o normalizaciji izvoza poljoprivredniһ proizvoda.

"Retorički, paket je predstavljen kao sporazum koji ima za cilj smanjenje pretnji po bezbednost hrane i pružanje pomoći azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama kojima je potrebna. Međutim, ispostavilo se da je bio dimna zavesa za komercijalni izvoz ukrajinskog žita u dobro hranjene zemlje i pružio je priliku zapadnim korporacijama koje su kupile ukrajinsku obradivu zemlju da ostvare višak profita", prenosi TASS komentar Veršinjina.

Iz ukrajinskih luka Odesa, Južni i Černomorsk od 1. avgusta 2022. izvezeno je više od 30,3 miliona tona žitarica, rekao je diplomata. "Najveći deo proizvoda (80 odsto) isporučen je u zemlje sa visokim ili prihodima višim od proseka, uključujući i EU (oko 40 odsto). Zemlje kojima je žito preko potrebno (Etiopija, Jemen, Avganistan, Sudan i Somalija) primile su samo 722.000 tona, ili 2,5 odsto ukupnog tereta, ali to ne sprečava zapadne zemlje uz podršku UN da licemerno pričaju o globalnoj bezbednosti hrane", dodao je on.

"Realnost je, međutim, sledeća: Crnomorska inicijativa ne sadrži nijednu reč o ovim plemenitim pitanjima, dok memorandum Rusije i UN sadrži nekoliko obimnih relevantnih izjava. Međutim, to ne sprečava SAD, EU i Veliku Britaniju da dodatno sankcionišu izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i sistematski ometaju implementaciju drugog dela sporazuma – memoranduma Rusije i UN u celini", dodao je Veršinjin.

Očigledan zaključak je da paket koji je Gutereš ponudio i koji je potpisan u Istanbulu ne funkcioniše, napomenuo je zamenik ministra. "Ne samo da se ne sprovodi memorandum Rusije i UN, već se ne sprovodi čak ni izvoz ruskog amonijaka predviđen oba sporazuma, uključujući i luku Južni, kako se pominje u Crnomorskoj inicijativi. Sama inicijativa je jednom za svagda potkopala kredibilitet svoje iskazane humanitarne namere", zaključuju u Ministarstvu spoljnih poslova.

image