Srbija i Balkan

Završen skup "Srbija nade"; Dačić: KiM je naša zemlja, ne damo Srbiju!

Obraćanjem predsednika Srbije, završen je veliki skup "Srbija nade"
Završen skup "Srbija nade"; Dačić: KiM je naša zemlja, ne damo Srbiju!© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Skup pod nazivom "Srbija nade", koji je počeo na platou ispred Narodne skupštine nešto posle 19 sati intoniranjem himne "Bože pravde", završen je oko 20.30.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da silazi sa čela Srpske napredne stranke i ocenio da je pred nama verovatno najteži period kada je reč o Kosovu i Metohiji. Opširnije čitajte OVDE

Veliki broj ljudi okupio se na platou ispred Narodne skupštine, a na skup je stigla i grupa Srba sa Kosova i Metohije kojima su se pridružili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Dačić: KiM je naša zemlja čija je svaka stopa srpskom krvlju zalivena

Kurtijeva vlast silom pokušava da zauzme opštine, time potpuno legalizuje i legitimizuje okupaciju KiM, rekao je ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić na skupu "Srbija nade".

"To je naša zemlja čija je svaka stopa srpskom krvlju zalivena, srpskom molitvom zakleta. Svaki metar zemlje na Kosovu i Metohiji ima svog junaka pod zemljom do čijeg se groba više ne može doći. Treba da znaju da su prokleti svi oni koji svoje kuće sagradiše na tuđim grobovima. Svima koji su se nadvili nad našom zemljom poručujemo:Ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo Srbiju. Ne damo našu decu. Ne damo naš narod i državu, nećemo dati Srbiju i Srbe", poručio je Dačić.

On je dodao da je minut ćutanja malo da sva tuga i tragedija koja nas je snašla ubistvima dece i mladih u Beogradu i Mladenovcu stane, dodajući da je važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama. Podsećajući, između ostalog, i na teška vremena tokom bombardovanja 1999. i stradanje male Milice tada, Dačić je istakao da smo narod koji kad je teško, uvek pokaže najbolje osobine, najsolidarnije je na svetu.

"Koliko god da nam je teško, svi su oni na nama lomili zube, a mi smo i dalje ovde, nemamo nameru da nestanemo nego da opstanemo. I da ostanemo pod tom jednom šljivom, samo jedan Srbin i on će se boriti s našim neprijateljima", istakao je Dačić.

On je pozvao Srbe da se ujedine, da se ne dele na prvo i drugo srbijance, dodajući da daje apsolutnu podršku legitimno izabranom predsedniku Srbije.

"Ne dam našeg predsednika, predsednika kog smo svi mi izabrali. A i taj predsednik koga su prodali, Slobodan Milošević, sve je rekao šta će nam se desiti. Rekao je da će Srbiji biti dobro ako su na vlasti patriotske snage. Molim Srbe da se ujedinimo", rekao je Dačić.   

Dodao je i da nikada nije video da neko od ubistva dece pravi politički profit.

"Pravite demonstracije da biste došli na vlast, a ne zato što brinete o deci. Uvek ste hteli nasiljem da dođete na vlast, jednom vam je uspelo, ali nikada više nećete dobiti vlast na ulici", poručio je Dačić.

Naveo je i da tražimo mir za našu zemlju i da pružaju ruku sa ovog skupa bratski da krenemo napred, da zajedno napravimo normalnu državu na temelju naučenih lekcija.

"Srbija nije stala ni posle Prvog ni posle Drugog svetskog rata ni posle 1999. godine, neće da stane ni sad da biste vi uskočili na narodnoj nesreći. Ovo je Srbija koja ide uzdignute glave napred. Ne dirajte nam više našu zemlju, našu decu, državu, svetosavlje, našeg patrijarha, to vas na vreme upozoravamo", poručio je Dačić.

On je istakao da nikad nije bilo bitnije da glasno uzviknemo: živelo Kosovo i Metohija, živela Srbija, i dodao da partija ima mnogo, Srbija je samo jedna.

Knežević: Volim ovu Srbiju nepokornu, na kiši, suncu, vetru

Na skupu se potom obratio predsednik Demokratske narodne partije i nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević.

"Braćo i sestre, nedeljivi srpski narode, prenosim pozdrave iz bratske Crne Gore, mada nisam siguran da se tako zove ili se zove Ambasadoristan. Nažalost, junačkom Crnom Gorom Vučjeg Dola, Fundine, i njihovim precima, sada upravljaju ambasadori i ambasadorke jer smo im pripali u deo kada je pročitan testament pokojnog Pantelije Topalovića", rekao je Knežević.

On je istakao da u ovoj ambasadorskoj državi postoje Srbi i časni Crnogorci koji nikada neće priznati nezavisno "Kosovo".

"Ako formiramo vladu, a ja postanem premijer, prva odluka koju ću uraditi je da potpišem povlačenje sramnog priznanja tzv. Kosova. Ja volim ovu Srbiju nepokornu, na kiši, suncu, vetru, geopolitičkim raskrsnicama, zato što je svoja, samostalna, što se bori za srpski narod na KiM, ne odriče SPC, neće krenuti u rat protiv savezničke Rusije", istakao je Knežević.

On je dodao da "nama u Crnoj Gori ne može biti bliži ni Berlin, ni Brisel ni Pariz od Beograda".

Zajedno smo počeli ovo istorijsko putovanje, i sve što boli Beograd, boli i nas, istakao je Knežević.

On kaže da zna šta znači nezavisnost i teritorijalni integritet, i pozvao i one koji su protiv skupa, rekavši da su i oni njegova braća.

"Nemojte da se delite, jer je interes srpskog naroda nešto najvažnije. Politike su prolazne, ali ako se zanesemo u tim tučama, ostaćemo bez države i nezavisnosti, i napraviće se još jedan Ambasadoristan. Još jednom poručujem - Živela Srbija, Živela Republika Srpska, nek je večna Crna Gora", zaključio je Knežević.

Skupu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, među kojima su Siniša Mali, Goran Vesić, Maja Gojković, Jelena Tanasković, Nikola Selaković i drugi.

Mali je uoči skupa poručio da kreće na "najveći skup u istoriji Srbije, skup svih dobrih ljudi, skup nade koji će pokazati koliko je pristojna naša Srbija".

Skupu su se obratili Mina Mijailović, borac za decu, glumac Lazar Ristovski, teniser Janko Tipsarević, kao i predsednik RS Milorad Dodik koji je poručio: Živela Srbija, živela Rusija. 

Skupu se na srpskom obratio i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je poručio da su Srbi i Mađari bratski narod.

"Zašto nas napadaju? Zato što se zalažemo za sebe, i svoje nacionalne interese. A sposobni smo za to jer imamo jake lidere. Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini, i ne doprinosimo eskalaciji. Napadaju nas jer smo privrženi porodičnim vrednostima, i zato što odbijamo da nam spolja diktiraju", rekao je Sijarto. Opširnije čitajte OVDE

Tokom trajanja skupa, saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u širem centru grada je bio obustavljen.

image