Svet

Nemačka premešta sisteme "patriot" iz Slovačke u Litvaniju; Šolc obećava zaštitu

Ministarstvo odbrane Nemačke najavilo je da će premestiti "patriot" iz Slovačke u Litvaniju tokom samita NATO
Nemačka premešta sisteme "patriot" iz Slovačke u Litvaniju; Šolc obećava zaštituGetty © Omar Marques / Stringer

Nemačka će premestiti raketne sisteme "patriot" iz Slovačke u Litvaniju kako bi obezbedila zaštitu za samit NATO-a u Viljnusu u junu, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva odbrane.

"Na zahtev Alijanse, Nemačka će dati značajan doprinos odbrani samita NATO u Viljnusu u Litvaniji u julu 2023. godine... Za kopnenu protivvazdušnu odbranu, prenećemo i naše raketne lansere 'patriot' iz Slovačke u  Litvaniju", navodi se u saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi, bezbednost Slovačke će i dalje biti važno pitanje za Berlin koji će nastaviti da doprinosi odbrani zemlje kroz učešće u taktičkim grupama, prebacivanje MANTIS modularnih protivvazdušnihh artiljerijskih sistema i razmenu delova za tenkove 'leopard 2A4, navodi nemačko ministarstvo i podseća da Nemačka već obučava slovačke trupe.

"Pored toga, ponudili smo podršku slovačkoj PVO u vidu vazdušnih patrola naših vazduhoplovnih snaga", saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

U julu će se u Viljnusu održati samit NATO-a, a jedna od glavnih tema razgovora biće unapređenje bezbednosti regiona kroz dalje jačanje odvraćanja i odbrane.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc uverio je baltičke države na sastanku u Talinu, Estonija, da će ih Nemačka zaštititi u slučaju vojnog napada.

"Moramo da zaštitimo naše saveznike u slučaju vojnog napada. Preduzeli smo neophodne korake, nemačka vojska je formirana tako da možemo da zaštitimo istočnu Evropu, jer je odbrana svakog saveznika neophodna za bezbednost cele Alijanse i EU. Naši borbeni avioni 'jurofajter' i 700 vojnika pomažu u Litvaniji. Naša mornarica je povećala prisustvo u Baltičkom moru", rekao je Šolc novinarima.

image