Svet

Nemačka policija pokrenula istragu protiv Rodžera Votersa zbog navodnog nacističkog kostima

Zbog crnog kaputa, crvene trake oko ruke sa ukrštenim čekićima, Rodžera Votersa nemački istražni organi sumnjiče za veličanje nacizma - Ukršteni čekići simbol su koji se pojavio 1982. godine u čuvenom filmu "Zid" po istoimenom albumu "Pink flojda"
Nemačka policija pokrenula istragu protiv Rodžera Votersa zbog navodnog nacističkog kostimaGetty © Mike Windle / Staff

Nemačka policija pokrenula je istragu protiv jednog od osnivača "Pink flojda" gitariste Rodžera Votersa zbog nošenja navodno nacističke SS uniforme tokom nedavnog koncerta u Berlinu.

Tokom nastupa u "Mercedes Benc" areni 17. maja, Voters je imao dugački crni kaput i crvenu traku preko ruke, preneo je Bi-Bi-Si. Takođe, je navodno upirao imitacijom puške u publiku.

Na crvenoj traci na Votersovoj ruci bila su dva crna ukrštena čekića na belom krugu, a ovakvu odeću nosio je na više nastupa tokom nekoliko proteklih godina.

Simboli su vrlo slični onima koji se pojavljuju na kostimima u filmu iz 1982. godine "Zid", koji je zasnovan na istoimenom albumu kultnog britanskog benda. 

Isticanje nacističkih simbola, zastava i unifrmi u Nemačkoj je zabranjeno, osim ukoliko se oni ne koriste u umetničke ili obrazovne svrhe.

"Vodimo istragu zbog sumnje na podsticanje mržnje jer bi se odeća nošena na sceni mogla koristiti za veličanje ili opravdavanje nacističke vladavine, čime bi se narušio javni mir", rekao je portparol policije Martin Halveg.

On je dodao da odeća koju je nosio Voters podseća na uniformu SS oficira.

Policijski zvaničnici objasnili su da će nakon što se optužbe prouče, predmet biti prosleđen javnom tužiocu koji treba da odluči o narednim koracima.

Votersu je zamereno i što su se tokom nastupa, na video-bimu, pojavila imena nekoliko preminulih osoba, među kojima i Ane Frank, što je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela opisalo kao skrnavljenje njenog imena. Bi-Bi-Si navodi i da je Voters na svojim ranijim koncertima ima veliku svinju na naduvavanje sa Davidovom zvezdom.

Muzičar je trenutno na turneji po nemačkim gradovima i trebalo bi da u nedelju održi završni koncert u Frankfurtu. 

Pojedine jevrejske organizacije zatražile su zabranu njegovih koncerata, ali je ipak dozvoljeno njihovo održavanje. Sam Voters napisao je na svom Fejsbuku da ga rastužuju nepravedne optužbe za antisemitizam i traženje zabrane njegovih koncerata.

U jednoj od objava naveo je i da "hodajući ulicama Minhena, nisam mogao da se otresem od osećaja da sam u prisustvu Velikog Brata. To ostavlja gorak ukus".

Voters je poznat i po svojim stavovima o sukobu u Ukrajini, koji se ne slažu sa zapadnim narativom. Tako i Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je Voters u Ujedinjenim nacijama izneo "kontroverzni" stav da je "ruska invazija na Ukrajinu bila isprovocirana".

image