Srbija i Balkan

Srbija raspoređuje vojsku u pravcu administrativne linije sa KiM

Predsednik Aleksandar Vučić ranije je naložio podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa KiM
Srbija raspoređuje vojsku u pravcu administrativne linije sa KiM© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Dan nakon što su specijalne policijske snage takozvanog Kosova silom, uz upotrebu suzavca i šok bombi zauzele zgrade većinski srpskih opština, na Kosovu i Metohiji je bilo napeto, a u centrima gradova na severu bilo je mnogo oklopnih borbenih vozila kosovske policije, kao i pripadnici Euleksa-a i Kfora-a.

Održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije na kojoj se odlučeno da oružane snage Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog "brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji". 

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, naveo je da je u toku raspoređivanje srpske vojske u pravcu administrativne linije.

"Ne igraju nam se nikakve ratne igre, ali crvene linije Srbije se znaju. Raspoređivanje jedinca je u skladu sa aktuelnom situacijom, i ostaće na položajima do daljnjeg", potvrdio je Vučević.

Dok se predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pravda kako je takozvana kosovska policija reagovala "protiv kriminalnih struktura", policijski inspektorat takozvanog Kosova formirao je tim koji bi trebalo da izvrši procenu postupanja policije tokom jučerašnjih upada u opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Na ponovnu demonstraciju sile takozvanih kosovskih snaga nad srpskim stanovništvom, NATO reagovao pozvavši prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na severu Kosova i Metohije, dok je ambasada Rusije pozvala Prištinu da odmah obustavi samovolju zbog koje su već povređeni civili.

"Podržavamo stav rukovodstva Srbije o nepostojanju alternative pregovaračkom procesu u cilju pronalaženja rešenja za sva otvorena pitanja u rešavanju kosovskog problema", poručili su iz ambasade uz podsećanje da čvrst osnov za to stvara međunarodno pravo, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Diplomata Zoran Milivojević minule događaje ocenio je kao "najopasniju fazu na Kosovu i Metohiji", kao ključnu stvar ističući izostanak reakcije međunarodnih faktora - Unmika i Kfora koji ne poštuju svoje mandate.

  • 27. maj 2023 • 21:09

    21:09

    Linta: Priština u kontinuitetu sprovodi teror nad srpskim narodom na KiM

    Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je večeras da ''albanski režim u Prištini u kontinuitetu sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji''.

    ''Poslednja u nizu jednostranih i antisrpskih akcija Prištine jeste jučerašnje nasilno zauzimanje zgrada opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije su upotrebile fizičku silu, suzavac i šok bombe prema građanima koji su mirno protestovali zbog namere da nelegitimni i nelegalni albanski gradonačelnici uđu u opštinske zgrade da bi započeli svoj mandat'', podseća Linta u saopštenju.

    Linta podržava zahtev Srpske liste da rukovodstvo Srbije prekine dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom sve dok Kurtijev režim ne povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa KiM i povuče sve svoje organe i napusti opštinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu i Zubin Potoku.

    Ključnu odgovornost da Kurtijev režim ispuni navedene zahteve imaju SAD i Evropska unija, ocenio je Linta

  • 19:27

    Formirana komisija za procenu postupanja policije tokom akcije na severu

    Policijski inspektorat takozvanog Kosova je u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u Prištini formirao zajednički tim koji bi trebalo da izvrši procenu postupanja policije tokom jučerašnjih upada u opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposvaiću.

    "Svrha takve odluke je da se osigura da Kosovska policija obavlja svoje dužnosti u skladu sa ustavnim i zakonskim standardima i ovlašćenjima, u cilju stvaranje bezbednog okruženja za građane bez razlike. Takođe, taj tim namerava da utvrdi da li je tokom ove akcije došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja", dodaje se.

    U zavisnosti od rezultata istrage, postupiće se u skladu sa zakonom, a u koordinaciji sa policijom i tužilaštvom, zaključuje se u saopštenju.

  • 19:25

    Kurti telefonom razgovarao sa Stjuartom Pičom

    Prištinski premijer Aljbin Kurti, razgovarao je telefonom sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, saopštio je Kurti na svom Tviter nalogu.
    Tema razgovora su bili jučerašnji događaji na severu Kosova i Metohije.
    Kurti je napisao da će sa saveznicima raditi na sprovođenju Osnovnog sporazuma sa Beogradom.

    "Razgovarao sam sa lordom Stjuartom Pičom u vezi sa najnovijim dešavanjima. Naglasio sam da je jedini cilj naše vlade da omogući pristup kancelarijama za izabrane gradonačelnike opština i izražavam svoju posvećenost da radim sa Ujedinjenim Kraljevstvom i saveznicima, zemljama Kvinte, na hitnoj implementaciji Osnovnog sporazuma", napisao je Kurti.

    Kurti se danas sreo i sa Specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Emanuelom Saracinom.
    Saracin je osudio jučerašnji upad Kosovske policije u zgrade opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije.

  • 18:07

    Petković: Srbi se nadaju da će "mali Hitler" Kurti biti obuzdan

    Kurtijev teror nad Srbima posledica je nečinjenja međunarodne zajednice
    Brutalni teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu Kosova i Metohije direktna je posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 17:24

    Osmani: Policija reagovala protiv kriminalnih struktura

    Posle sastanka sa specijalnim izaslanikom Nemačke za dijalog Emanuela Saracina, koji je iznenada posetio Kosovo i Metohiju, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je da se na sastanku razgovaralo o najnovijim dešavanjima na severu.

    Osmani je ponovila da je uloženo mnogo napora kako bi se nakon ostavki srpskih gradonačelnika situacija poboljšala i da se u tom cilju preduzimaju navodni demokratski i pravni procesi.

    Ona je ponovila da je policija takozvanog Kosova reagovala protiv, kako je rekla, kriminalnih struktura.

    "Kriminalne akcije na severu, orkestrirane od strane nelegalnih struktura koje podržava Beograd, imaju za cilj da onemoguće nove gradonačelnike opština na severu zemlje da obavljaju svoje dužnosti po zakonu i ustavu i instrumentalizuju lokalno srpsko stanovništvo, kako bi se stvorio institucionalni vakuum, opšta klima straha i neizvesnosti", kaže se u saopštenju.

    Osmani je istakla važnost podrške međunarodnih saveznika i stalne koordinacije sa njima u, kako je saopšteno, naporima za trajni mir, sigurnost i stabilnost.

    "Osmani je ponovila da je delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno, da je to ispunjavanje njenih ustavnih dužnosti u odbrani svih građana, bez razlike", zaključuje se u saopštenju prištinskog predsedništva.

    Specijalni izaslanik Nemačke za zapadni Balkan je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice održao konferenciju za medije, na kojoj je komentarišući najnoviju krizu na severu Kosova i Metohije rekao da ne podržava glupe odluke.

    Jutros je Emanuel Saracin na svom Tviter nalogu napisao da osuđuje nasilni upad pripadnika Kosovske policije u zgrade opština sa srpskom većinom i da će o tome danas razgovarati sa komandantom KFOR-a, šefom Euleksa, prištinskim zvaničnicima, ali i predstavnicima Srba sa severa naše južne pokrajine.

  • 15:37

    Saracin: Jučerašnji dan loš za KiM i ceo Zapadni Balkan

    Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je danas na konferenciji za novinare u južnom delu Kosovske Mitrovice da je jučerašnji dan bio loš za "Kosovo" i ceo Zapadni Balkan i poručio da međunarodna zajednica neće dozvoliti da, kako je rekao, šanse iz Ohrida budu skrajnute zbog "glupih odluka".

    Saracin je objasnio da je juče spontano rešio da dođe na Kosovo i Metohiju zbog toga što je veoma zabrinut zbog razvoja situacije.

    "Ubeđen sam da je juče bio loš dan za Kosovo i za ceo region Zapadnog Balkana", rekao je on.

    Prema njegovim rečima, sporazum postignut u Ohridu od 18. marta u okviru dijaloga Beograda i Prištine je velika šansa za pozitivne vesti i "pozitivno kretanje celog regiona, Kosova i Srbije, prema Evropskoj uniji".

    "Ja razumem da su za mnoge ljude na Kosovu izjave koje dolaze iz Beograda poslednjih nedelja i meseci o Ohridskom sporazuma teške za razumevanje i čak teške za prihvatiti. Ali, svaki političar u ovoj državi i u regionu ima svoje odgovornosti zbog svojih odluka i akcija. Ako smatrate da neko nešto poništava, to nije izgovor da i vi isto radite", rekao je Saracin.

  • 15:13

    Vučević: U toku je raspoređivanje jedinica Vojske Srbije u pravcu administrativne linije

    Minisar odbrane Srbije i novi predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da je situacija na KiM "veoma teška i dramatična", prenose "Novosti".

    "Kao Srbin apsolutno razumem poruku Srpske liste i svih građana srpske nacionalnosti na KiM. Državni organi će u kratkom roku razmotriti poruku Srpske liste", rekao je Vučević.

    Kako je dodao, u toku je raspoređivanje jedinica Vojske Srbije u pravcu administrativne linije, i očekuje se da će u narednim satima biti na položajima.

    "Ne igraju nam se nikakve ratne igre, ali crvene linije Srbije se znaju. Raspoređivanje jedinca je upravo u toku, u skladu sa aktuelnom situacijom, i ostaće na položajima do daljnjeg", potvrdio je Vučević.

  • 13:29

    Zaharova o situaciji na KiM: Postupci Prištine protiv Srba približavaju situaciju "vrućoj fazi"

    Ruska Federacija osuđuje provokativne antisrpske akcije Prištine koje situaciju približavaju vrućoj fazi i ugrožavaju bezbednost Balkana, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

    "Sa zabrinutošću pratimo sledeće zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji, gde se nastavljaju progoni i nasilje koje organizuju kosovski Albanci nad starosedelačkim srpskim stanovništvom. Najoštrije osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su situaciju doveli blizu vruće faze i direktno ugrožavaju bezbednost čitavog regiona Balkana", kazala je Zaharova.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 13:04

    Milivojević: Ovo je najopasnija faza na Kosovu i Metohiji

    Zoran Milivojević, nekadašnji diplomata, kaže da je očekivao je da će se dogoditi ono što se juče dogodilo na na severu KiM.

    "U zadnjih godinu dana toleriše se jedna vlast koja proizvodi mere i akcije da dovede do ovakvog stanja, da potvrdi kosovsku državnost na način koji nije politički, koji nije u skladu sa međunarodnim pravom, ni sa pravom uopšte, tako da to za mene nije iznenađenje", rekao je Milivojević

    Ovo je, kaže, kontinuitet politike Aljbina Kurtija koju promoviše od prvog dana od kada je došao na vlast.

    Prema njegovim rečima, ključan je izostanak reakcije međunarodnih faktora - Unmika i Kfora koji ne poštuju mandat.

    "Mislim da je ovo najopasnija faza u koju smo ušli kada je reč o KiM zato što prepozanjem to nečinjenje, a to nečinjenje proizvodi posledicu da se menja faktičko stanje, a promena faktičkog stanja ide u pravcu onoga što Kurti želi na kraju", kaže Milivojević.

  • 13:02

    Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod

    Generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić rekao je da je Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije.

    "Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći", rekao je Dačić za RTS.

    Dačić je rekao da je ovo možda jedna od najopasnijih situacija.

    "Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić.

    Kako je istakao, međunarodna zajednica je Beograd ubeđivao u suprotno.

    "Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je skstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu 'idemo dalje'", rekao je Dačić.

    Smatra da samo zahvaljujući razboritosti Srba nije došlo do većih incidenata i da sada Srbi čekaju da međunarodna zajednica ispuni svoj deo posla – a to je da se eliminišu negativni efekti ovakvih akcija.

image