Rusija

Brod "Ivan Hurs" napadnut dronovima zapadne proizvodnje

"Starlink" upravljao bespilotnim čamcima koji su napali brod Crnomorske flote
Brod "Ivan Hurs" napadnut dronovima zapadne proizvodnjewww.globallookpress.com © Ministry of Industry and Trade o/Twitter.com

Bespilotni čamci kojima je Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije "Ivan Hurs" bili su zapadne proizvodnje i poslati su iz vojno-pomorskog operativnog centra, otvorenog uz učešće SAD u Očakovu, dok je njima upravljano pomoću "Starlinka", izjavio je za "RIA Novosti" izvor upoznat sa situacijom.

"Vojno-pomorski centar otvoren je još 2018. godine, a satelitske internet module 'Starlink' ugrađene u čamce, Ukrajinci su dobili od SAD. Istovremeno, bespilotna plovila navodila su američka izviđačka sredstva", kazao je izvor. 

On je takođe naveo da to što bespilotni čamci nisu bili ukrajinske proizvodnje, već strane, govori da je Kijevu za napade i provokacije u Crnom moru "poslata serija novih pomorskih bespilotnih vozila zapadne proizvodnje o kojoj zapadna javnost nije obaveštena".

"Iza toga najverovatnije stoji Velika Britanija, koja ima veliko iskustvo u stvaranju i borbenoj primeni ovakvih sistema u raznim delovima svetskog okeana", naglasio je.

Prema njegovim rečima, mesto koje je odabrano za napad svedoči o kursu ka eskalaciji rusko-ukrajinskog sukoba i o proširenju njegove geografije.

"Velike isporuke oružja Ukrajini, podrška kijevskom režimu i slanje obaveštajnih podataka Oružanim snagama Ukrajine za napade na ruske vojne objekte, sve više uvlače NATO zemlje u sukob i mogu dovesti do direktne konfrontacije sa Rusijom uz najnegativnije posledice po njegove članice", zaključio je izvor.

Podsetimo, ranije su ovaj brod, 140 kilometara severoistočno od Bosfora, napala tri ukrajinska bespilotna čamca, koje je uništila ruska vojska.

Inače, Ministarstvo je ranije pojasnilo da ruska flota čuva gasovode, nakon što je izvršena sabotaža na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru.

"Ivan Hurs" je izviđački brod srednje veličine, dizajniran za pružanje komunikacija i kontrole flote, obavljanje elektronskih obaveštajnih zadataka i vođenje elektronskog ratovanja.

image