Rusija

Ruska ambasada u Vašingtonu: Rusija i Belorusija imaju pravo da osiguraju svoju bezbednost

Moskva i Minsk imaju suvereno pravo da se osiguraju, saopštila je ambasada, komentarišući izjavu američkog predsednik Džozefa Bajdena koji je rekao da njegov stav "izuzetno negativan" prema premeštanju nuklearnog naoružanja iz Rusije u Belorusiju
Ruska ambasada u Vašingtonu: Rusija i Belorusija imaju pravo da osiguraju svoju bezbednost© Tanjug/Sergey Shinov, Roscongress Foundation

Rusija i Belorusija, u svetlu hibridnog rata koji su protiv njih pokrenule Sjedinjene Države, imaju pravo da osiguraju svoju bezbednost, uključujući i saradnju u vojno-nuklearnoj sferi, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Naime, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je njegov stav "izuzetno negativan" prema premeštanju  nuklearnog naoružanja iz Rusije u Belorusiju. Portparol Stejt departmenta Metju Miler kazao je da "Sjedinjene Države ne vide razlog da promene spremnost svojih strateških snaga u vezi sa ovim izveštajima". 

On je osudio sporazum Moskve i Minska o proceduri čuvanja ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije, ocenivši ga kao "primer neodgovornog ponašanja".

"Skrenuli smo pažnju na izjave koje su poslednjih dana sve učestalije iz Bele kuće i Stejt departmenta o saradnji Rusije i Belorusije u vojno-nuklearnoj sferi. Ponovo smo optuženi za neodgovorno i provokativno ponašanje. Želeli bismo da naglasimo da govorimo o suverenom pravu Rusije i Belorusije da osiguraju svoju bezbednost na načine koje smatramo neophodnim u kontekstu hibridnog rata velikih razmera koji je Vašington pokrenuo protiv Rusije", navodi se u saopštenju.

Navodi se da su preduzete mere u potpunosti u skladu sa međunarodno-pravnim obavezama dveju zemalja i dodaje da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije rekao da "Rusija ne prenosi nuklearno oružje Belorusiji: kontrola nad njim i odluka o njegovoj upotrebi ostaju na ruskoj strani".

"Vašington je, pre nego što okrivljuje druge, trebalo da se bavi samoanalizom. Sjedinjene Države decenijama drže impresivan arsenal svog nuklearnog oružja u Evropi. One sprovode 'zajedničke nuklearne misije' sa saveznicima iz NATO-a. Razrađuju scenarije za upotrebu specijalne municije protiv Rusije", kazali su u ambasadi.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije je izjavio da je prebacivanje nuklearnog naoružanja iz Rusije na teritoriju republike već počelo. Ministri odbrane Rusije i Belorusije Sergej Šojgu i Viktor Hrenjin potpisali su u četvrtak u Minsku dokumente kojima se definiše postupak čuvanja ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

image