Svet

Nemački mediji: Ukrajina traži rakete "taurus" koje imaju domet do Moskve

Neki se plaše da bi Kijev, u slučaju hitne potrebe, mogao da dovede do eskalacije rata
Nemački mediji: Ukrajina traži rakete "taurus" koje imaju domet do MoskveGetty © Photo by John Moore/Getty Images

Ukrajina je zvanično zatražila od Nemačke krstareće rakete dugog dometa "taurus" koje bi mogle da stignu do Moskve, piše nemački list "Frankfurter algemajne cajtung (FAZ)". 

"Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je već govorio o transferu projektila kancelaru Olafu Šolcu tokom posete Berlinu početkom maja. Portparol kancelara nije želeo ovo da komentariše, međutim, Federalno ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Ukrajina zatražila rakete 'taurus'", navodi se.

List navodi da ne veruju svi da će Ukrajina mudro upotrebiti oružje kao što je "taurus", jer nemačka krstareća raketa može da leti 500 kilometara, tako da od ukrajinske granice može da stigne do Moskve.

"Zato se neki plaše da bi Kijev, u slučaju hitne potrebe, mogao da dovede do eskalacije rata", ističe se.

Naime, ranije je objavljeno da je poslanik Bundestaga Roderih Kizeveter pokrenuo odgovarajuću inicijativu da se Kijevu obezbede ove krstareće rakete.

Objavljeno da je Kizeveter pozvao na što skorije prebacivanje u Ukrajinu raketa "taurus", sa dometom do 500 km, koje se smatraju analogom britanske rakete "storm šedou", koje su već isporučene Ukrajini. Međutim, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i dalje je protiv isporuke ovih raketa Kijevu. Dodaje se da će se diskusija o transferu ovih projektila nastaviti.

Početkom maja, Velika Britanija je predala Ukrajini seriju projektila "storm šedou". Kako je preneo Si-En-En, London je od Kijeva dobio uveravanja da će one biti korišćene samo protiv ciljeva "na suverenoj teritoriji Ukrajine". Od tada su Oružane snage Ukrajine izvele nekoliko napada ovim projektilima na Lugansk, a pokušale su i da napadnu Berdjansk.

Bivši zamenik glavnog komandanta ruskih vazduhoplovnih snaga, general-potpukovnik Ajteh Bižev, rekao je da ruski protivvazdušni raketni sistemi mogu da unište "storm šedou" u svim fazama leta.

image