Svet

Kisindžer: Sukob u Ukrajini počeo zbog želje Kijeva da postane članica NATO-a

Pokušaj SAD da od Ukrajine napravi članicu Severnoatlantske alijanse bio je ozbiljna greška, smatra Kisinѕer, koja je dovela do sadašnjeg sukoba
Christoph Soederwww.globallookpress.com

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da Ukrajina ne treba da pokušava da vrati Krim, jer bi to moglo negativno da utiče na ceo svet, prenosi "Volstrit džornal".

"Za Rusiju bi gubitak Sevastopolja, koji nikada u istoriji nije bio ukrajinski, bio toliki udarac da bi integritet države bio ugrožen. Mislim da je to nepoželjno za ceo svet", rekao je on u intervjuu za "Volstrit džornal".

Krim je postao ruski region u martu 2014, nakon referenduma održanog posle državnog udara u Ukrajini. Ukrajina smatra Krim svojom "privremeno okupiranom teritorijom", a mnoge zapadne zemlje po ovom pitanju podržavaju Kijev.

Rukovodstvo Rusije je više puta izjavilo da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Želja SAD da Ukrajinu učini članicom NATO-a bila je "ozbiljna greška", koja je dovela do sadašnjeg sukoba, rekao je bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer, u intervjuu za "Volstrit džornal" objavljenom u petak.

Prema njegovim rečima, Rusija je vekovima imala značajan uticaj u regionu, ali je njen stav prema Evropi bio ambivalentan, s obzirom na to da je Rusija bila zainteresovana da neguje veze sa Evropom, ali je bila oprezna zbog pretnji koje dolaze sa Zapada.

Kisindžer smatra da je upravo ta ambivalentnost dovela do sukoba u Ukrajini.

"Mislim da je ponuda da se Ukrajina primi u NATO bila teška greška koja je dovela do ovog rata", smatra Kisindžer.

Kisindžer je dodao da je Bajdenova administracija uradila "mnoge stvari" kako treba. "Podržavam ih u Ukrajini", rekao je on.

"Iz moje perspektive, rat u Ukrajini je dobijen, u smislu sprečavanja ruskog napada na savezničke države u Evropi", rekao je Kisindžer.

Što se tiče pitanja Tajvana, dodao je Kisindžer, trebalo bi zadržati status kvo ovog ostrva, izbegavajući sukob sa Kinom.

Kisindžer u subotu, 27. maja, proslavio stoti rođendan. On je jedini zvaničnik u istoriji SAD koji je bio državni sekretar i savetnik predesdnika za nacionalnu bezbednost. Smatra se da je "patrijarh američke diplomatije", vođen pragmatizmom u spoljnopolitičkim pitanjima, koji je igrao ključnu ulogu u oblikovanju politike Vašingtona u mnogim pitanjima.

image