Svet

Zvanični Teheran tvrdi da Zelenski širi antiiransku propagandu da bi dobio veću pomoć Zapada

U saopštenju iranskih vlasti se ocenjuje da su komentari Zelenskog osmišljeni da privuku više oružja i finansijske pomoći sa Zapada
Zvanični Teheran tvrdi da Zelenski širi antiiransku propagandu da bi dobio veću pomoć Zapadawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Zvanični Teheran optužio je danas predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da svojim pozivima Iranu da obustavi isporuke dronova Rusiji sprovodi antiiransku propagandu.

U saopštenju iranskih vlasti se ocenjuje da su komentari Zelenskog osmišljeni da privuku više oružja i finansijske pomoći sa Zapada, navodi Rojters.

Zelenski je u video obraćanju u sredu pozvao Irance da prekinu snabdevanje zvanične Moskva dronovima i zaustave svoje poniranje u "mračnu stranu istorije".

Iran je prvobitno negirao da Rusiji isporučuje svoje dronove "šehid", ali kasnije je saopšteno da je Teheran pre izbijanja sukoba obezbedio mali broj dronova za potrebe ruske vojske.

Ukrajina tvrdi da su dronovi odigrali veliku ulogu u napadima koje je Rusija izvršila na ukrajinske gradove i objekte infrastrukture.

"Ponavljanje netačnih tvrdnji ukrajinskog predsednika protiv Islamske Republike Iran je u skladu sa antiiranskom propagandom i medijskim ratom usmerenim na privlačenje vojne i finansijske pomoći zapadnih zemalja", izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani i istakao da odbija da dozvoli sprovođenje nezavisne istrage ovih tvrdnji.

image