Rusija

Nove Putinove žrtve: Nemačka će otpustiti više od 100 radnika angažovanih u Rusiji

Ograničenje, koje je Rusija postavila za početak juna, iziskuje veliko smanjenje broja osoblja u svim oblastima nemačkog prisustva u Rusiji
Nove Putinove žrtve: Nemačka će otpustiti više od 100 radnika angažovanih u RusijiGetty © Andreas Rentz

Nemačka će otpustiti više od 100 vladinih službenika koji rade u Rusiji nakon što je Moskva uvela ograničenja na broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama u toj zemlji, izjavio je danas izvor iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Ovo ograničenje, koje je Rusija postavila za početak juna, iziskuje veliko smanjenje broja osoblja u svim oblastima našeg prisustva u Rusiji", rekao je neimenovani izvor, preneo je Rojters.

Među pogođenima su nastavnici, kao i drugi zaposleni u školama i Gete institutu, a neophodno je održati pravi balans u diplomatskom prisustvu Nemačke, naveo je izvor ističući da će biti pogođeno najmanje 100 ljudi.

On je limit, koji je objavljen u aprilu, ocenio "jednostranim, neopravdanim i neshvatljivim", odbijajući da precizira o kojoj brojki je reč.

Odnosi Rusije i Nemačke, koja je nekada bila najveći kupac ruske nafte i gasa, zahladili su otkako je Moskva počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022, a Zapad odgovorio sankcijama i isporukom oružja.

image