Svet

Načelnik generalštaba Ukrajine opet tvrdi da je sve spremno za kontraofanzivu

Vreme je da vratimo ono što je naše, napisao je u saopštenju general Zalužni
Načelnik generalštaba Ukrajine opet tvrdi da je sve spremno za kontraofanzivuwww.globallookpress.com © Ukraine President's Office

Načelnik generalštaba Ukrajine izjavio je u subotu da su kijevske snage spremne da pokrenu svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, prenosi "Njujork tajms".

"Vreme je da vratimo ono što je naše", napisao je u saopštenju general Valerij Zalužni.

Ova izjava, praćena video snimkom ukrajinskih trupa koje se pripremaju za bitku, objavljena je na društvenim mrežama. Međutim, Zalužni nije dao nikakve naznake gde i kada bi kijevske snage mogle pokušati sa napadom.

Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je Bi-Bi-Siju da su kijevske snage "spremne" i da bi "napad velikih razmera mogao da usledi sutra, prekosutra ili za nedelju dana."

Neki vojni analitičari sugerišu da će se Kijev najverovatnije fokusirati na oblasti južne i istočne Ukrajine.

U subotu ujutru nisu primećeni pokreti trupa duž dugačke linije fronta.

Do ovih izjava dolazi pošto je sve veći broj visokih ukrajinskih zvaničnika, uključujući i šefa vojne obaveštajne službe, izjavio da Kijev sada ima sve ono što mu je potrebno za napad.

Uz spekulacije da se to dešava zbog početka ukrajinske ofanzive, internet i telekomunikacije su u petak prekinute u nekim delovima Ukrajine.

image