Srbija i Balkan

Završen četvrti protest "Srbija protiv nasilja"

Nezadovoljni građani protestovali su ispred RTS-a, a zatim se uputili ka Tašmajdanskom parku
Završen četvrti protest "Srbija protiv nasilja"© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" održan je ispred RTS-a, gde je formiran je veliki obruč građana koji su izrazili nezadovoljstvo radom javnog servisa.

Nezadovoljni građani prvo su prošetali od Skupštine Bulevarom Kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, nakon čega su skrenuli levo u Beogradsku ulicu, levo u Ulicu Ilije Garašanina i ponovo levo u Takovsku do RTS-a.

Građani su ispred zgrade televizije zvižali i uzvikivali "ua".

Demonstranti su isticali da javni servis Srbije mora izveštavati u interesu svih građana.

Oni su ispred RTS-a ostali do početka "Dnevnika 2" kada je emitovan prilog o skupu, a zatim su se uputili ka Tašmajdanskom parku, gde je najavljeno obraćanje govornika. 

Zahtevi građana koji protestuju, između ostalog su, da se smene članovi REM-a, ukinu nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi, smeni rukovodstvo RTS-a zbog programa koji navodno afirmišu nasilje, da se ugase mediji koji krše novinarski kodeks, i smene ministar unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktor BIA Aleksandra Vulina.

Organizatori su pozvali građane da tokom šetnje ponesu cveće i ostave ga ispred Narodne skupštine "kako bi ukazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosećanje sa porodicama i prijateljima poginulih".

Oni su podsetili da ne odustaju od protesta, a za današnji skup planirano je formiranje obruča oko RTS-a.

Protesti "Srbija protiv nasilja" održani su u ponedeljak, 8. maja, u petak, 12. maja, a potom i prošlog petka, 19. maja.

Na protest su došli predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz pokreta "Ne davimo Beograd", Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta "Moramo - Zajedno".

Skup su, uz Jovanovića, prijavili i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Biljana Đorđević iz pokreta "Ne davimo Beograd", kao i Nebojša Zelenović iz stranke "Zajedno".

Zelenović je, inače, pre nekoliko dana, sa Borkom Stefanovićem iz "Stranke slobode i pravde" i Pavlom Grbovićem iz "Pokreta slobodnih građana", bio u američkoj ambasadi na sastanku sa američkim senatorom Krisom Marfijem i ambasadorom Kristoferom Hilom.

image