Rusija

Zatulinu i Margariti Simonjan zabranjen ulazak u Jermeniju

Zamenik šefa komiteta Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država i glavna urednica medijske kuće RT nepoželjni u ovoj zemlji
Zatulinu i Margariti Simonjan zabranjen ulazak u JermenijuNone © Tanjug/Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prvom zameniku šefa komiteta Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država, Konstantinu Zatulinu zabranjen je ulazak u Jermeniju, a za "personu non grata" u ovoj zemlji proglašena je i glavna urednica medijske kuće RT i "Sputnjika" Margarita Simonjan.

"Konstantinu Zatulinu, koji već dugi niz godina žestoko podržava Jermeniju, aktuelni šef Jermenije je zabranio ulazak u Jermeniju. Kao i meni", napisala je Simonjan na svom Telegram kanalu.

List "Jermensko vreme", povezan sa tamošnjim premijerom Nikolom Pašinjanom, koji je i objavio da je Zatulinu zabranjen ulazak u Jermeniju tvrdi da je ruski poslanik u svojim javnim intervjuima "više puta optuživao jermenske vlasti za poraz u 44-dnevnom ratu" i naveo da Pašinjan treba da napusti svoju funkciju tvrdeći da jermenske vlasti zabijaju klin u jermensko-ruske odnose.

Razlog za zabranu ulaska jesu, kako je i Zatulin potvrdio, izjave o rukovodstvu te republike.

"U ime rukovodstva Narodne skupštine Republike Jermenije, obaveštavamo vas da, nažalost, vaše javne izjave u poslednje vreme protiv Republike Jermenije štete razvoju prijateljskih i savezničkih odnosa između naših država. S tim u vezi, u budućnosti se vaša poseta Republici Jermeniji smatra nepoželjnom", naveo je Zatulin na svom "Telegram" nalogu tekst pisma koje je u utorak dobio od jermenskog parlamenta.

On je rekao da ovaj korak smatra uvredljivim.

"Za nas je to bilo iznenada, dobili smo pismo od šefa odeljenja za spoljne odnose Narodne skupštine Republike Jermenije. Rečeno nam je da je moja poseta nepoželjna, a moje izjave su štetne za Republiku Jermeniju", rekao je Zatulin.

Jermenski predsednik u Sočiju?

Predsednik jermenskog parlamenta Alen Simonjan ranije je rekao novinarima da bi Pašinjan mogao da otputuje u Soči na sastanak sa liderima Rusije i Azerbejdžana Vladimirom Putinom i Ilhamom Alijevim krajem oktobra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je u pripremi trilateralni sastanak, a vreme i mesto će biti naknadno određeni.

"Postoji sastanak između predsednika Putina i Alijeva i Pašinjana. Zaista se nadam da će ta diskusija ohladiti žar onih koji su danas u Jermeniji", rekao je Zatulin za "RIA Novosti".

image