Svet

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova "mulja" sa brojem migranata u zemlji

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova navodno lažirala broj migranata
Nemačka ministarka unutrašnjih poslova "mulja" sa brojem migranata u zemljiwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/ZB

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer optužena je da je lažirala broj migranata koji su došli u Nemačku od početka godine.

Dok Fezer tvrdi da je samo 57.647 izbeglica ušlo na nemačku teritoriju, savezna policija je od januara registrovala 101.900 stranaca, s tim što podaci federalne policije pokrivaju samo četiri različita regiona zemlje: Berlin, Minhen, Pirna i Štutgart.

Njena cifra je stoga preko 40 odsto niža od one koju su prijavile federalne policijske snage njene zemlje. U međuvremenu, veruje se da su stvarni brojevi daleko veći, zbog nedostatka podataka iz drugih okruga.

Fezer je takođe optužena za još nečuvenije lažiranje brojeva u vezi sa zahtevima za azil.

Savezna kancelarija za migracije i izbeglice (BAMF) izveštava da je od januara 154.557 ljudi zatražilo azil. Međutim, ovaj broj je 2,7 puta veći od onoga koji se navodi u "Izveštaju o analizi migracija" Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarka se našla na udaru kritika i zbog toga što federalnoj policiji nije dostavila podatke o migracijama za oktobar, odnostno što je "Izveštaj o analizi migracija" sadrži podatke samo do kraja septembra.

Fezer možda ima razloga da te brojke sakrije od javnosti, jer stručnjaci veruju da je u oktobru zabeležen veliki priliv migranata, što su druge zemlje poput Mađarske i Austrije već primetile, prenosi "Zirohedž".

Nemačka je ove godine primila preko milion stranaca, od kojih je otprilike 750.000 stiglo iz Ukrajine. Od Ukrajinaca se, za razliku od ostalih, ne traži da podnesu zahtev za azil u Nemačkoj.

Uprkos pokušaju Fezerove da umanji značaj migrantske krize, gradovi i opštine upozoravaju da su preopterećeni zbog Ukrajinaca i velikog priliva migranata iz Afrike i Bliskog istoka, zbog čega je 12 od 16 nemačkih država prošlog meseca izjavilo da više ne mogu da primaju bilo koje izbeglice.

Kontroverzna ministarka unutrašnjih poslova, koja je pozivala na masovnu cenzuru dok je ciljala na konzervativce, branila je svoje podatke o izbeglicama.

Ona je poručila da njeno ministarstvo izveštava samo o migrantima koji su uhvaćeni blizu granice i aludirala je da savezna policija možda duplira unose. No, čak ni to ne objašnjava razliku u zahtevima za azil koja se vidi u brojkama BAMF-a.

Sindikat federalne policije uključio je medije u čitav slučaj, a lider sindikata, Hajko Tegac, rekao je za "Bild" da su više cifre iz federalne policije "odrazile upravo ono što su kolege govorile mesecima".

On veruje da se moraju uspostaviti stacionarne granične kontrolne tačke i tvrdi da bi vlasti tada mogle da odbiju tražioce azila koji su podneli zahtev u drugoj zemlji "direktno na granici".

image