Srbija i Balkan

Đukanović: Rešenje krize je u izborima; Bilčik: Crnogorska vlada izgubila legitimitet

Parlamentarna kriza i dalje drma crnogorsku političku scenu
Đukanović: Rešenje krize je u izborima; Bilčik: Crnogorska vlada izgubila legitimitet© Wang Ying

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je poslednja dešavanja u Parlamentu kao "ozbiljnu destrukciju kojom se Crna Gora sve više gura u status ekonomski neodržive i nefunkcionalne države".

On je, tokom susreta sa direktorom Fondacije Konrad Adenauer Jakovom Devčićem, istakao da je Crna Gora realno pred vanrednim parlamentarnim izborima koji, kako je naveo, treba da dovedu do formiranja odgovorne političke Vlade u cilju povratka pune funkcionalnosti zemlje.

"Predsednik je upoznao direktora Fondacije sa aktuelnim prilikama u zemlji uz konstataciju da je usled neodgovornog odnosa poslednje Vlade Crna Gora propustila šansu da ostvari progres na evropskom putu u periodu naglašenog entuzijazma Brisela i drugih evropskih centara za politiku proširenja", navodi se u saopštenju crnogorskog Predsedništva.

Đukanović je juče razgovarao i sa poslanikom Evropskog parlamenta Vladimirom Bilčikom o, kako je napisao na Tviteru, "pronalaženju rešenja za institucionalnu i političku krizu u zemlji". 

"Neophodna je jasna poruka podrške proevropskoj politici Crne Gore za uspostavljanje političke stabilnosti i funkcionalnosti zemlje. Evropski partneri blisko prate sva dešavanja u Crnoj Gori, koja zahtijevaju jasan i neodložan odgovor. Neophodan je dijalog i kompromis između političkih aktera koji dijele evropske vrijednosti. Evropski parlament je spreman da pomogne i olakša kulturu političkog dijaloga u zemlji", navodi se u tvitu Đukanovića.

Vladimir Bilčik je ocenio da je "crnogorska vlada izgubila legitimitet", govoreći na konferenciji za štampu Skupštine građana u organizaciji Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.

"Nema poverenja u Vladu, a moraju se doneti određene odluke. Crnoj Gori je potrebna politička vlada", poručio je Bilčik.

On je istakao da Evropa pažljivo posmatra sve šta se dešava u Crnoj Gori i da iskazuju bojazan povodom političke budućnosti te zemlje.

"Postoje dva načina da se izađe iz krize u Crnoj Gori, kroz većinu u Skupštini ili kroz izbore. Ali gledajući broj pokušaja nalaženja rešenja kroz Skupštinu, verujem da je izbor za izlazak iz krize ipak kroz izbore", rekao je Bilčik.

"U ovom trenutku biću iskren - veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, zato što vidim da je osetljiva osnova vaše zemlje, ustavni temelji, politički temelji, ekonomski temelji, su ugroženi i dovedeni u pitanje. Zato je važno da angažujemo građane. Ovde sam zato što mi je stalo. Ja sam prijatelj evropske, demokratske Crne Gore. Želim da vidim da evropska i demokratska Crna Gora napreduje, zato sam ovde. Želim da vas ohrabrim da izađete iz ove krize, evropske institucije vas posmatraju", zaključio je Bilčik.

image