Magazin

Uticaj smoga na zdravlje kože i kose

Štetne materije nisu samo problem kada ih udišemo. Ove čestice mogu da imaju negativan uticaj kada dođu u direktni kontakt sa kosom i kožom. Pored maski, postoji nekoliko načina da se zaštitimo od posledica lošeg kvaliteta vazduha.
Uticaj smoga na zdravlje kože i kose© Unsplash/Christin Hume

Loš vazduh može da ošteti spoljašnji sloj kože, u kome se nalaze pore znojnih i lojnih žlezda. Takođe može da poveća tamne fleke, pojavu bora, i remeti prirodno lučenje sebuma. U ozbiljnijim slučajevima, pojačava se oksidativni stres (stanje koje nastaje kada telu ne uspe da eliminiše ili bar neutralizuje slobodne radikale) u koži i u kombinaciji sa štetnim sunčevim zracima može doći do raka kože.

Takođe, koža na glavi se dodatno suši i peruta kada je vazduh hladan i zagađen. U direktnom kontaktu sa smogom mogu se oštetiti i zapušiti folikuli koji su zaslužni za rast novih, zdravih dlaka. Pored toga, štetne čestice se mogu vezati za vlasi kose i osušiti ih zajedno sa hladnoćom.

Iako se koža i kosa suše više nego inače kada dođe hladno vreme, ne bi trebalo da ignorišemo ove znakove. S obzirom da kvalitet vazduha sve više opada, važno je imati navike koje će da nas neguju i štite, pogotovo kada nemamo mnogo kontrole nad spoljašnjim faktorima koji utiču na naše zdravlje.

Za kožu je, pored maske, dobro koristiti proizvode za zaštitu od sunca koji sadrži antioksidante. Ovakva krema štiti protiv UV zračenja, a antioksidanti se bore protiv neželjenih molekula koji mogu doći u kontakt s kožom. Na kraju dana je izuzetno važno skinuti šminku i temeljno oprati lice. Proizvodi za čiščenje bi trebalo da budu oni namenjeni vašem tipu kože, kako ne bi došlo do dodatnog sušenja. Retinol, vitamin C ili dobra hidratantna krema će pomoći u regeneraciji preko noći.

Kosu je važno oprati na svaka 2 do 3 dana, u zavisnosti od tipa dlake. Potrebno je ispirati štetne čestice kako se ne bi skupljale na površini dlake, i kako ne bi dolazile u kontakt sa kožom lica, leđa i ramena. Preporučljivo je nanositi dobar serum za kosu ili skalp pre ili posle pranja. Takođe, u hladnim mesecima je možete zaštititi nošenjem kape.

Pored nege koju možete redovno priuštiti, povremeno se možete počastiti maskama ili tretmanima u salonu. Nekada je dobro da profesionalac očisti vašu kosu i kožu i nanese proizvod koji proceni da je najbolji za vas. Na kraju, dobra ishrana i redovno hidriranje su važni za celokupno zdravlje, pa samim time i zdravlje kose i kože.

image