Svet

Britanske medicinske sestre idu u štrajk

Obustava rada očekuje se sredinom decembra i obuhvatiće bolnice u svim većim gradovima Engleske, Severne Irske, Škotske
Britanske medicinske sestre idu u štrajk© Pixabay

Medicinske sestre u Velikoj Britaniji odlučile su da stupe u štrajk nezadovoljne malim platama i niskim životnim standardom, objavio je "Gardijan".

Obustava rada očekuje se u brojnim bolnicama u najvećim gradovima Engleske, Severne Irske, Škotske, kao i u Velsu, a njime će biti obuhvaćene neke od najprestižnijih britanskih zdravstvenih ustanova poput bolnice Svetog Tomasa u Londonu, preko puta zgrade Parlamenta.

To je objavio Kraljevski koledž za medicinske sestre (RCN), najveći svetski sindikat i strukovno udruženje medicinskih sestara, naglašavajući da se radi o odluci za koju je glasala većina od oko 300.000 njihovih članova.

Štrajk se očekuje sredinom decembra, odnosno pre Božića 25. decembra i trajaće dva dana, a mogao bi se odužiti do maja sledeće godine.

"Bes se pretvorio u akciju. Naši članovi poručuju: što je mnogo, mnogo je", rekla je generalni sekretar udruženja Pet Kalen.

Ona dodaje da sestre više neće da trpe besparicu kod kuće i teške uslove rada na poslu.

Ovo je prvi put u 106 godina dugoj istoriji RNC-a da se članovi izjašnjavaju o obustavi rada u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva. Osim informacije da je većina članova glasala "za", objavljene i na zvaničnom sajtu RNC-a, nije precizirano o kolikom se broju glasova radi, koliko je bilo protiv štrajka, kao i koliko je njih učestvovalo u glasanju.

Medicinske sestre bile su nezadovoljne julskom ponudom vlade o povećanju plata za četiri i po do pet odsto i tražile su da taj procenat bude pet odsto veći od inflacije koja je 10 odsto.

Kalen je pozvala ministra finansija Džeremija Hanta, koji će sledeće nedelje predstaviti budžetske planove vlade, da u njih uključi povećanje plata za zdravstveni sektor, kao i da ta ponuda bude mnogo viša od one letošnje. Ona je govorila i o planiranom štrajku.

„Ovaj korak biće značajn i za sestre i za pacijente. Standardi padaju isuviše nisko i imamo čvrstu podršku javnosti da ih podignemo", rekla je Kalen.

Nadležni u zdravstvenom sektoru obavezali su se da će neometan rad hitnih službi biti prioritet, ali zakazane operacije i pregledi verovatno će morati da budu odloženi, a terapije poput dijalize i hemoterapije reorganizovane. Rad u bolnicama, u nedostatku sestara, izgledaće verovatno kao onaj tokom vikenda ili praznicima.

Plate iskusnih medicinskih sestara pale su za 20 odsto u odnosu na 2010, tvrdi RNC, dok su zvanični podaci na koje ukazuje "Gardijan" da je taj pad pet odsto, budući da su primanja usklađivana sa stopom inflacije.

Zdravstveni radnici dobili su prošle godine povećanje zarada od tri odsto, u vreme kada su plate u javnom sektoru bile zamrznute, što je bio argument vlade da medicinskim sestrama letos ponudi mnogo manje od onoga što su one tražile.   

Ministarka zdravlja Džilijan Kigan ranije je izjavila da medicinske sestre gube vreme štrajkujući.

"Nema nikakve svrhe štrajkovati. Preporučila bih sestrama da nastave razgovore. Ali stvarnost je da ako dozvolimo masovne povišice koje su iznad stope inflacije, ne samo da će nam trebati mnogo više novca, već će to podstaći inflaciju", rekla je Kigan.

image