Svet

Poljski general: Rusi povlačenjem iz Hersona navlače Ukrajince u zamku

Penzionisani general poljske vojske ocenio je da je odluka o povlačenju ruskih trupa iz Hersonske oblasti taktička varka
Poljski general: Rusi povlačenjem iz Hersona navlače Ukrajince u zamkuGettyimages.ru © John Moore / Staff

Penzionisani general poljske vojske Mečislav Benek ne veruje u istinitost povlačenja ruskih trupa iz Hersona, nego veruje da se radi o taktici sa ciljem da ukrajinski vojnici budu uvučeni u klopku. 

"Ne verujem u ovo povlačenje. Verujem da Rusija želi da namami Ukrajince u zamku", rekao je on u intervjuu za "Gazeta.pl". 

Prema njegovim rečima, Ukrajinci neće biti prevareni tim trikom.

"Ne verujem u odlazak Rusa iz Hersona, iako se o takvom scenariju govori već nekoliko dana. Povlačenje trupa, delimično je trebalo da nam nagovesti prinudna evakuacija civilnog stanovništva koju je organizovala Rusija. Rusi su, takođe, rekli da je sve teže snabdevati jedinice koje se nalaze na zapadnoj obali Dnjepra. Što može da bude tačno. Međutim, verujem da imamo posla sa lukavom taktičkom varkom. Ne zaboravite, Rusi još imaju pripremljene vatrene položaje i opremu", rekao je general poljske vojske.

On je dodao da je moguć scenario u kom će se ruske trupe samo delimično povući i za sobom ostaviti "zamke", mine i skrivene vatrene položaje.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu i komandant Zajedničke grupe snaga u oblastima specijalne vojne operacije Sergej Surovikin  najavili su u sredu popodne povlačenje trupa iz Hersona.

"Pred očima javnosti general Surovikin je izvestio Šojgua da nije moguće snabdevati toliki broj vojnika, Šojgu je to potvrdio i potom odobrio povlačenje. Ovo je sumnjivo. Verujem da Rusija želi da namami Ukrajince u zamku", rekao je general Benek.

Zapitao se da li će ukrajinska vojska pasti na to i rekao da sumnja jer, kako smatra, imaju dobre obaveštajne podatke i moći će sami da procene da li na zapadnoj obali Dnjepra ima neprijateljskih vatrenih položaja. Može se predvideti da bez jasnog razumevanja situacije Oružane snage Ukrajine neće otvoreno zauzeti Herson. 

"Najava povlačenja trupa pokazuje da Rusi koriste sva raspoloživa sredstva, delujući po principu 'ako prođe - prođe'. S druge strane, čini se da Rusija želi da pokaže da menja metode ratovanja, želi da pokaže da se ne brani do poslednjeg vojnika već da pokazuje fleksibilnost, da prelazi na utvrđene položaje i čuva snagu. Zapravo, ne očekujem preokret", dodao je general.

image