Magazin

5 saveta za hidrirane usne u zimskom periodu

Suve i ispucale usne jedan su od najčešćih problema sa kojima se susrećemo tokom zimskih meseci. Hladan i suv vazduh jedan su od najvećih neprijatelja mekih usana, a uz pomoć saveta koje donosimo, vaše usne će tokom ove zime biti negovane i hidrirane.
5 saveta za hidrirane usne u zimskom periodu© Pixabay/silviarita

6 čaša vode dnevno - za hidrataciju

Kako biste sačuvali vaše usne od štetnih uticaja zimskog vazduha, pre svega potrebno je da razumete šta je uzrok ispucalih, suvih usana. Glavni uzročnik leži u dehidriranosti: nedovoljna količina vode koju na dnevnom nivou unesete u organizam negativno utiče na lučenje pljuvačke, nedostatak koje isušuje usne. Zato je važno da tokom čitave godine, a naročito u zimskom periodu vodimo računa o unosu tečnosti, i pijemo najmanje 6 čaša vode dnevno, kako bismo izbegli dehidrataciju.

Izbegavajte preparate na bazi eukaliptusa, mentola i kamfora

Iako preparati na bazi sastojaka koji prirodno hlade, poput mentola, kamfora ili eukaliptusa privremeno mogu ublažiti neprijatan osećaj ispucalih usana, dugoročno ih mogu isušiti još više i stvoriti iritacije koje će kasnije zahtevati dodatni tretman.

Koristite negujuće balzame za usne sa zaštitnim faktorom

Kao što je tokom zimskog perioda dodatna hidrirajuća nega potrebna našem licu i rukama, tako je potrebna i našim usnama. Tokom čitavog perioda jeseni i zime preporučuje se upotreba negujućih balzama, pri odabiru kojih obratite pažnju da oni sadrže sastojke poput glicerina, šia ili kokosovog butera, ali i vitamina E, i nikako nemojte zanemariti SPF faktor. Ovi sastojci ne samo da će pomoći da se usnama vrati potrebna vlažnost, već će i stvoriti zaštitnu barijeru koja će ih čuvati kada izađete na hladan vazduh.

Zaboravite na lizanje usana

Kada se javi osećaj suvoće na usnama, nekako nam je svima prirodno da ih oližemo kako bismo vratili osećaj hidriranosti. Međutim, efekat koji se time postiže upravo je suprotan - kada pljuvačka dospe na površinu usana, učiniće da se one isuše još brže, a enzimi koji se u njoj nalaze mogu izazvati iritacije i crvenilo.

Večernja nega je obavezna

U svoju večernju rutinu tokom zimskog perioda obavezno uvrstite i negu usana. Nakon čitavog dana tokom koga su vaše usne izložene svim spoljašnjim stresorima, u okviru večernje rutine nanesite na usne blagi piling koji će pomoći da se sa površine uklone sve izumrle ćelije, nakon čega usne nahranite bogatim hidratantnim balzamom koji ćete ostaviti preko noći. Na taj način će ujutru vaše usne biti meke i preporođene.

image