Svet

Migranti iz Afrike rešavaju Evropi problem nataliteta

Evropa će prema predviđanjima 2070. godine činiti samo četiri odsto svetske populacije, moramo da napravimo ravnotežu i zato smo zainteresovani za globalnu demografiju, izjavila je Dubravka Šuica
Migranti iz Afrike rešavaju Evropi problem natalitetaGetty © Spencer Platt / Staff

Potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica je izjavila da bi Evropa mogla da spreči demografsku krizu tako što će primiti veći broj migranata iz Afrike i drugih područja.

"Evropljani će prema predviđanjima 2070. godine činiti samo četiri odsto svetske populacije. Moramo napraviti ravnotežu i zato smo zainteresovani za globalnu demografiju", rekla je Šuica, prenosi "Euraktiv".

Šuica je podsetila da su 2021. godine ljudi stariji od 65 godina činili petinu ukupnog stanovništva Evrope i da je u Evropskoj uniji sve više starijih od 65 godina.

Kako bi se napravio balans između sve starije Evrope i drugih kontinenata, ključnu ulogu ima imigracija, posebno iz Afrike u kojoj je stanovništvo najmlađe, rekla je Šuica i dodala da bi Evropa na taj način izbegla demografsku krizu.

Šuica, koja obavlja funkciju komesara EU za demokratiju i demografiju, istakla je da migrante treba naseliti u ruralnim područjima zemalja članica EU.

Slične opaske je u septembru ove godine izneo predsednik Francuske Emanuel Makron, u kojima je predložio da se ruralne oblasti Francuske naseljavaju migrantima.

"Tako bi bilo mnogo bolje nego da ih stavimo u područja koja su već gusto naseljena i u kojima su koncentrisani brojni ekonomski i socijalni problemi", rekao je Makron.

Kako prenosi "Telegraf", i Velika Britanija će voditi sličnu imigracionu politiku, budući da je ministar za imigraciju Ujedinjenog Kraljevstva Robert Dženrik navodno rekao da vlada premijera Velike Britanije Rišija Sunaka želi da naseli ljude koji traže azil u ruralnim oblastima širom države.

"Sada nastojimo da obezbedimo smeštaj u manjim gradovima, a u nekim slučajevima i u ruralnim oblastima", rekao je ministar Dženrik.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je 2017. izjavio da Evropa treba da primi milione migranata iz Afrike.

Podaci najnovijeg popisa stanovništva u ovoj državi su pokazali da je svaki šesti stanovnik Velike Britanije rođen van Engleske i Velsa, pri čemu je najviše doseljenika iz Indije, Poljske i Pakistana.

image