Svet

Poljska postavlja rakete "Patriot" iz Nemačke u blizini granice sa Ukrajinom

Osim sistema "Patriot", Nemačka je ponudila Poljskoj i svoje borbene avione, koji bi pomogli u patroliranju vazdušnim prostorom iznad Poljske
Poljska postavlja rakete "Patriot" iz Nemačke u blizini granice sa Ukrajinomwww.globallookpress.com © Hassani Ribera

Poljska je prihvatila ponudu Nemačke da ojača svoju protivvazdušnu odbranu sistemom "Patriot", a poljske vlasti planiraju da sistem rasporede na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

"Sa zadovoljstvom sam prihvatio ponudu nemačkog ministra odbrane da u našoj zemlji postavi sistem ’Patriot’. Predložiću da sistem bude raspoređen na granici sa Ukrajinom", objavio je poljski ministar odbrane na Tviteru, prenosi Rojters.

Osim sistema "Patriot" američke proizvodnje, Nemačka je ponudila Poljskoj i svoje borbene avione, kako bi pomogli u patroliranju vazdušnim prostorom iznad Poljske. Ponuda Nemačke je usledila nakon pada rakete prošle nedelje na poljsko selo Pševodov u blizini granice sa Ukrajinom.

Iako je veoma brzo utvrđeno da su raketu koja je pala na Poljsku ispalile ukrajinske snage, zapadni političari su horski zapevali da je za ovu nesreću svakako kriva Rusija, bez obzira na situaciju na terenu. 

Prvi se oglasio nemački kancelar Olaf Šolc koji je naveo da je nebitno čija je raketa i da je Rusija svakako kriva jer je napala Ukrajinu. Identičan stav iznela je i italijanska premijerka Đorđa Meloni, dodavši da Rusija mora da snosi punu odgovornost.

Moskvu je optužio i generalni sekretar NATO-a. Jens Stoltenberg navodeći da je ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane "ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama".

image