Svet

Velika Britanija: Vojska sprečava kolaps zdravstvenog sistema

Usled najmasovnijeg štrajka medicinskih radnika, pripadnici vojske bi mogli da preuzmu uloge bolničara i vozača Hitne pomoći
Velika Britanija: Vojska sprečava kolaps zdravstvenog sistemaGetty © Justin Sullivan / Staff

Pripadnici oružanih snaga Velike Britanije mogli bi da voze kola hitne pomoći i preuzmu uloge bolničara zbog štrajka nekoliko hiljada radnika nacionalne zdravstvene službe.

Zvaničnici zdravstvenih i odbrambenih službi razvijaju strategije za vanredne situacije, pošto vozači Hitne pomoći i bolničari planiraju da se tokom narednih nedelja pridruže štrajku medicinskih sestara.

Više od 850.000 članova zdravstvene službe podržava štrajk, a među njima su medicinske sestre, mlađi doktori, babice... 

Kako pritisak medicinara raste, Vlada bi mogla da iskoristi Vojnu pomoć civilnim vlastima (Maca), prenosi ”Tajms”. Maca je tokom pandemije korona virusa pomagala zdravstvenim radnicima oko vakcina, testiranja i isporuke zaštitne opreme.

Ministarstvo zdravlja nije uputilo nikakav zvaničan zahtev za pomoć Ministarstvu odbrane.

Ministar zdravlja Stiv Barklaj rekao je da "duboko žali" zbog odlaska medicinskog osoblja, ali je dodao da njihovi zahtevi za povećanje plata od 19 odsto jednostavno "nisu pristupačni".

Članovi Kraljevskog koledža za medicinske sestre u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj stupiće u štrajk 15. i 20. decembra ako njihovi zahtevi ne budu rešeni.

Predstavnici zdravstvenog sektora obavezali su se da će redovan rad hitnih službi biti prioritet. Međutim, štrajkovi će uticati na rad oko polovine bolnica i odložiti 30.000 operacija i stotine hiljada ambulantnih pregleda.

Zdravstvena služba se suočava sa "najizazovnijom zimom ikada", "trostrukom epidemijom" kovida-19 i rekordnim potrebama za hitnim službama.

Portparolka vlade je poručila da će bolnice učiniti sve što mogu da osiguraju da pacijenti i javnost budu bezbedni, ali planirani pregledi će možda morati da budu otkazani, a hitna služba će pružati pomoć malom broju pacijenata.

Ministar zdravlja Stiv Barklaj pozvao je sindikat medicinskih sestara da se ”vrati za sto”, ali odbija da razgovara o platama. Umesto toga ministar bi da razgovara o penzijskim aranžmanima, praznicima, spiskovima i dostupnosti besplatne kafe.

Generalni sekretar Kraljevskog koledža za medicinske sestre Pet Kalen poručila je Barklaju da očekuje ”pregovore ili ništa”.

image