Ekonomija

Nemačka "plače" za radnicima: Uvode se i olakšice za gastarbajtere

Šolcove socijaldemokrate, zajedno sa Habekovom strankom Zelenih i slobodnim demokratama, žele da privuku 400.000 stranih kvalifikovanih godišnje.
Nemačka "plače" za radnicima: Uvode se i olakšice za gastarbajterewww.globallookpress.com © Karl F. Schöfmann/imageBROKER.com

Gastarbajteri u Nemačkoj ubuduće će manje čekati na prvu platu, jer je najveća evropska ekonomija "obolela" od hroničnog nedostatka kvalifikovanih radnika - planira da imigrante dočekuje znatno srdačnije.

Kabinet Olafa Šolca, kako najavljuje "Blumberg", sutra odobrava nove mere da bi radnici koji stižu izvan granica EU mogli da počnu da rade odmah nakon potpisivanja ugovora sa poslodavcem. 

Zaposlenima bi se, u tom slučaju, stručna kvalifikacija priznavala naknadno.

Nemačka vlada uz to planira i da mlađim imigrantima olakša da se obučavaju ili studiraju u ovoj zemlji.

Strateški dokument u koji je "Blumberg" imao uvid predviđa transparentan i nebirokratski sistem bodovanja za kandidate koji žele da se zaposle u Nemačkoj.

Ministar ekonomije ove zemlje Robert Habek najavljuje da će novi zakon biti najliberalniji zakon o imigraciji u Evropi.

I, kako on kaže, nije problem samo u nedostatku kvalifikovane radne snage, već radnika uopšte. A nacija je "bila slepa za ovaj problem poslednjih godina."

Vlada, kako "Blumberg" najavljuje, planira i da revidira nemačka pravila o državljanstvu, a prema rečima ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer, cilj je da parlament neophodne zakone odobri u prvoj polovini sledeće godine.

Opozicione stranke protive se, međutim, predlozima koji bi ukinuli sve prepreke za naturalizaciju, skratili vreme koje podnosioci zahteva za državljanstvo pre toga moraju da provedu u Nemačkoj, i koji bi imigrantima omogućili da zadrže više pasoša.

Nemačku ekonomiju inače podrivaju decenije niskog nataliteta i neujednačenih imigracionih tokova, a privreda, ne samo da je i dalje ranjiva zbog posledica pandemije koronavirusa, već je dodatno opterećena energetskom krizom.

Šolcove socijaldemokrate, zajedno sa Habekovom strankom Zelenih i slobodnim demokratama, žele da privuku 400.000 stranih kvalifikovanih radnika godišnje.

Jer, kako pokazuju podaci minhenskog instituta "Ifo", polovina nemačkih kompanija bori se da pronađe odgovarajuće zaposlene, a njihov nedostatak je naročito akutan u sferi usluga.

 

image