Svet

Britanski ministar: Albancima zabraniti azil

Vlada Ujedinjenog kraljevstva u pregovorima je sa albanskom kako bi se uspostavio brži sistem vraćanja albanskih ilegalnih migranata u matičnu zemlju
Britanski ministar: Albancima zabraniti azilwww.globallookpress.com © © Tejas Sandhu

Britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik izjavio je da bi albanskim migrantima trebalo zabraniti da traže azil u Velikoj Britaniji kako bi se suzbila ilegalna imigracija.

"Polazimo od toga da građani bezbedne zemlje poput Albanije treba da bude isključeni iz prava traženja azila", rekao je Dženrik.

On je potvrdio da je britanska vlada u pregovorima sa albanskom kako bi se uspostavio brži sistem vraćanja albanskih migranata, kao i da su dogovori o načinu na koji bi to bilo sprovedeno u završnoj fazi.

"Imamo sporazum o vraćanju ilegalnih migranata koji je potpisan pre godinu dana i oko 1.000 Albanaca je već vraćeno po tom osnovu", rekao je Dženrik za "Dži-Bi njuz",  a preneo je britanski "Telegraf".

Albanci čine 30 odsto ili najmanje 12.000 migranata od rekordnih 44.000 koji su ove godine ušli u Britaniju, što je značajno povećanje u odnosu na 28.500 ilegalnih migranata prošle godine. Oko 10.000 od tog broja su muškarci od kojih je za svega 13 odsto britanska vlada odobrila azil.  

O problemu ilegalne imigracije i bržem vraćanju migranata u Albaniju, razgovarali su prošle nedelje premijeri dve zemlje, britanski Riši Sunak i albanski Edi Rama. Ostrvski zvaničnici se pozivaju na Ramin opis Albanije kao bezbedne zemlje, članice NATO-a koja je u pristupnim pregovorima za ulazak u Evropsku uniju.

Pominje se i slučaj Ševdske, koja je suočena sa sličnom situacijom, usvojila zakon kojim se Albanija označava kao bezbedna zemlja, a zahtevi za azil koje podnose njeni državljani, samim tim, kao neosnovani. Otkako je promenila svoju zakonsku regulativu, Švedska nije odobrila zahtev za azil nijednom Albancu.

Dženrik je u intervjuu naglasio da je potrebna ozbiljna reforma imigracionog sistema i pooštravanje zakonskih propisa jer "sistem nije samo napukao, već je i u opasnosti da postane zastareo".

"Naš imigracioni sistem osmišljen je nakon Drugog svetskog rata u sasvim drugačijem dobu. Danas je svet potpuno različit, i u njemu Albanci mogu da avionskim letom stignu iz Tirane do Brisela, sednu na autobus do Kalea i onda plate nekoliko hiljada funti kako bi prešli Lamanš", istakao je Dženrik.

Novi sistem, prema njegovim rečima, podrazumevaće odvraćanje kako "ako uđete ilegalno u Britaniju nemate utabani put za život ovde". Niko ne treba da misli da je Britanija "meka tačka" za ilegalne migrante i nije ništa bolje mesto za tražioce azila nego njeni susedi iz EU, logika je politike odvraćanja.

Britanski ministar imao nedoumice i oko studentskih migracija.

"Zabrinut sam da ima ljudi koji dolaze na ovdašnje univerzitete kako bi na taj način doveli svoje porodice ovde i ostali duži vremenski period u zemlji", izjavio je Dženrik.

image