Sloboda se širi: Tri kategorije oblikovanja novog poretka

Od Azije i Afrike do Latinske Amerike, promene se dešavaju brzinom koja oduzima dah
Sloboda se širi: Tri kategorije oblikovanja novog poretkaGetty © Gabriel Kuchta / Getty Images

Istorija će tek pokazati koliko su bila važna ovovremena događanja u globalnoj geopolitici. U svakom slučaju su veoma interesantna i vredna praćenja. 

Dok stvaranje multipolarnog sveta napreduje, počinju da se pojavljuju manifestacije istinske slobode od Azije i Afrike do Latinske Amerike. Pozitivne vesti iz različitih delova planete Zemlje sustižu jedna drugu! Počinje sklapanje mira između žestokih geopolitičkih rivala, što se ranije smatralo nepojmljivim. Zemlje u razvoju nastoje da se iščupaju iz pogubnog zagrljaja postojećeg manipulativnog globalnog finansijskog sistema. Ubrzava se proces oblikovanja novog svetskog poretka. Veliki krmanoš kineske socijalističke revolucije Mao Cedung kazao bi: "Živimo u zanimljiva vremena." Možda se pomalja Hegelov cajtgajst, duh vremana.

Upečatljive događaje koji bi mogli biti predvorje epohalnog preoblikovanja geopolitike i geoekonomije neki analitičari dele u tri kategorije:

Prva kategorija su mirovni dogovori.

Učinivši nezamisliv korak, Saudijska Arabija i Iran su se, uz posredovanje Narodne Republike Kine, sporazumeli da posle sedam godina najnovijeg raskola uspostave diplomatske odnose. Dve regionalne sile na Bliskom istoku su, takođe, spremne da se uključe u BRIKS (ekonomski savez Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike) i Šangajsku organizaciju za bezbednost (ŠOS).

Jednako upečatljivo zbližavanje je predstavljala poseta sirijskog predsednika Bašara el Asada Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) posle decenije ljutog neprijateljstva. Asad je pozvan na predstojeći arapski samit u Saudijskoj Arabiji, još jednom do sada sirijskom ogorčenom protivniku.

A dvanaestodnevno putovanje bivšeg čelnika Tajvana Ma Jing-đoua po NR Kini - neviđen događaj od završetka kineskog građanskog rata 1949. - bio je još jedan udar principu SAD "podeli i vladaj".

Druga kategorija su nedavni buntovni događaji od kojih trpe moć i hegemonija SAD i u drugim delovima sveta.

"Meksiko nije američka kolonija", rekao je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) na 85. godišnjicu nacionalizacije meksičke nafte. AMLO, progresivni vođa, nacionalizovao je i litijum pre mesec dana, na veliko nezadovoljstvo starijeg brata sa Severa.

Slično tome, mladi i dinamični predsednik Salvadora Najib Armando Bukele Ortez, upozorio je SAD da je Monroova doktrina mrtva. Bukele je to poručio usred 200. godišnjice otkako je peti predsednik SAD Džejms Monro proglasio Zapadnu hemisferu za "američko dvorište".

Druga centralnoamerička država, Honduras, upravo je prekinula diplomatske odnose sa Tajvanom i priznala NR Kinu kao jedinog predstavnika kineske države.

Istočnije, neki nemački lideri govore o popravci gasovoda Severni tok i obnavljanju trgovine sa Rusijom. Francuski predsednik Emanuel Makron je zapanjio mnoge u svetu kada je u najnovijem intervjuu za pariski "Eko" doveo u pitanje osnovna oruđa američke hegemonije u Evropi, nuklearno i drugo oružje, energiju i dolar.

U Moskvi je predsednik Vladimir Putin primio predstavnike više od 40 afričkih zemalja na konferenciji "Afrika i Rusija u multipolarnom svetu". Sve usred povećanog interesa mnogih zemalja za pridruživanje BRIKS-u.

Dan kasnije, kineski predsednik Si Đinping stigao je u posetu Moskvi. Sijeva poruka je bila da se u svetu "dešavaju promene koje nisu viđene tokom jednog veka; a mi (Rusija i Kina) to predvodimo".

U trećoj kategoriji je svest da multipolarnost nije moguća bez dedolarizacije.

Dedolarizacija znači da zemlje koje koriste američki dolar za međunarodnu trgovinu aktivno primenjuju alternative. Sve veći broj država u različitim delovima planete počinje da pronalazi načine da se odvoji od američkog dolara, što preti da mu oduzme status rezervne svetske valute.

Zaobilaženje američkog dolara u trgovini

Američki dolar je neprikosnoveni kralj svetskih valuta od 1954, kada je sa trona istisnuo britansku funtu. Položaj glavne rezervne valute u svetu omogućio je Amerikancima da uživaju u uveliko naduvanom životnom standardu.

Još važnije po ostalo čovečanstvo, SAD koriste svoju valutu kao instrument geopolitičke dominacije. Sve je rasprostranjenije mišljenje da je glavni faktor koji države primorava da se odmaknu od trenutnog globalnog finansijskog sistema, sposobnost zvaničnog Vašingtona - i sve veća spremnost - da koristi dolar kao oružje protiv političkih protivnika i onih koji odbijaju da se slože sa SAD i njihovim političkim programom.

Pre samo godinu dana, većina političara smatrala bi odricanje od dolara nacionalnim samoubistvom. Rat zbog Ukrajine, između ostalog, otvorio je put potpuno novoj paradigmi. Dosad neviđeni talas "dedolarizacije" preplavljuje globus. Zemlje hrabro najavljuju planove za zaobilaženje američkog dolara u trgovini (posebno prilikom kupovine nafte), elektronskom poslovanju i turizmu.

Rezime nekih od najvažnijih događaja o dedolarizaciji u čitavoj globalnoj ekonomiji: ne samo Rusija, već i američki saveznici i partneri, poput Indije, zemalja Afrike, ASEAN-a, Latinske Amerike, Saudijske Arabije, pa čak i nekih evropskih zemalja, pridružuju se inicijativi.

Malezija odustaje od dolara; Gana (zemlja proizvođač nafte) sada prodaje naftu za zlato, a ne za dolare.

Zaokret ka istoku

BRIKS  najavljuje sopstvenu valutu obezbeđenu zlatom ili sirovinama, tokom samita u avgustu ove godine u Južnoj Africi. Zemlje BRIKS-a, pritom, čine više od 40 procenata ukupne svetske populacije i skoro četvrtinu ukupnog svetskog društvenog proizvoda (BDP).

Šangajska berza nafte i prirodnog gasa saopštila je da su Kineski državni naftni i gasni gigant (CNOOC) i francuski "Total enerži" sklopili prvi posao prodaje tečnog prirodnog gasa sa poravnanjima u kineskoj valuti, umesto američkih dolara. Francuska je stari saveznik SAD pa je dogovor bio iznenađenje, jer predsednik Makron obično ne preduzima slične korake bez saglasja sa Vašingtonom.

No još veće iznenađenje je Makron izazvao na završetku posete NR Kini i višečasovnih razgovora sa predsednikom Sijem kada je ocenio da Evropa ne treba da zavisi od Vašingtona, da je proteklih godina dolarska Evropa umanjila nezavisnost od SAD, pa zato mora da ojača vlastitu stratešku autonomiju i da ne zavisi od "ekstrateritorijalnosti dolara". 

"Ukoliko zategnutost između dveju super sila poraste… nećemo imati vremena i sredstava da finansiramo našu stratešku autonomiju i postaćemo vazali", kazao je predsednik Makron.

Globalna upotreba juana

Odluka Saudijske Arabija da postane "partner za dijalog” u ŠOS, političkom i savezu za bezbednost i trgovinu čiji su punopravni članovi Kina, Rusija, Indija, Pakistan i još četiri zemlje Centralne Azije, imaće ogromne posledice po "petrodolar".

Petrodolari su za SAD obezbedili stalni tok stranih kupovina državnih obveznica i dužničkih obaveza, što je strategija vraćanja naftnih dolara nazad u Vašington preko rezervi Saudijske Arabije. Međutim, danas, sa brzim potezima Kine da ospori ovaj ukorenjeni sistem, u svetskoj privredi se očekuje rast upotrebe petrojuana u odnosu na petrodolar.

Uopšte, ubrzava se i širi globalna upotreba juana, što je trend koji će pomoći u izgradnji održivijeg međunarodnog monetarnog sistema koji se manje oslanja na američki dolar. Odustajanje od američkog dolara kao posrednika više doprinosi i rastu globalne trgovine.

Saudijska Arabija se složila i da prihvati kenijske šilinge kao sredstvo plaćanja za isporuku nafte istočnoafričkoj državi umesto američkih dolara.

Makron je otišao, a u Peking već stiže brazilski predsednik Luis Ignasio Lula da Silva. Kina i Brazil sada međusobno trguju u nacionalnim valutama. Kina i Brazil su dve među najvećim zemljama u razvoju i članice BRIKS-a, čija godišnja razmena premašuje 150  milijardi dolara

Ministri finansija ASEAN-a razgovarali su o načinima "smanjenja zavisnosti od američkog dolara, evra, jena i britanske funte. Šefovi trezora 10 država sa Jugoistoka Azije su na sastanku u Indoneziji raspravljali o smanjenju zavisnosti od glavnih valuta putem šeme transakcija u lokalnom novcu".

ASEAN je ekonomski entitet u snažnom usponu. Više od 670 miliona ljudi živi na prostoru od četiri i po miliona kvadratnih kilometara. Zbirno, ukupan društveni proizvod (BDP) za 2022. je procenjen na 10,2 biliona dolara, što ga čini osmim po veličini u svetu.

Indija sa Bangladešom i Malezijom trenutno koristi indijsku rupiju za trgovinu. Vlada Indije, predsedavajuće Grupi 20 najrazvijenijih i velikih privreda u razvoju, nudi svoju valutu kao "alternativu" američkom dolaru u međunarodnoj trgovini. Zemlje se suočavaju sa nedostatkom te valute pošto su američke Federalne rezerve uvele najveće pooštravanja monetarne politike u poslednjih nekoliko decenija. Olakšavanje trgovine rupijama zemljama koje se suočavaju sa valutnim rizicima pomoći će im da se "zaštite od prirodnih katastrofa", izjavio je indijski ministar trgovine Sunil Bartval.

Pre 10 godina, ništa od gore navedenog ne bi se dogodilo. Sada se promene dešavaju brzinom koja oduzima dah.

image
VV inauguration
banner