Bitka za veštačku inteligenciju: Kineski SparkDesk protiv Čet GPT-a

Cilj kineskog projekta je da do 24. oktobra dostigne američkog konkurenta u mogućnostima upotrebe čet bota na kineskom jeziku
Bitka za veštačku inteligenciju: Kineski SparkDesk protiv Čet GPT-aGetty © Leon Neal

Strah koji je među radnicima bio prisutan u drugoj polovini 20. veka, kada se smatralo da će roboti zameniti manuelne radnike u pogonima, naročito automobilske industrije, danas je ponovo aktuelan, ali u znatno drugačijem i širem formatu, budući da bi sistemi veštačke inteligencije mogli da budu upotrebljeni praktično u svim oblastima života i u velikom broju do sada odlično plaćenih i visokotehnoloških profesija.

Pojavom Čet GPT-a i drugih čet botova nastupila je era instant seminarskih radova, poema, kratkih priča, ali i računarskog kodiranja, primene u farmaceutskoj i automobilskoj industriji, sistemu obrazovanja, kancelarijskom poslovanju i nekim granama marketinga.

Do danas odlično plaćeni programeri stavljeni su, na neki način, u tržišnu poziciju manuelnih radnika iz druge polovine prošlog veka. Jednostavne računarske programe od sada će, sasvim izvesno, pisati veštačka inteligencija.

Prvi put u istoriji, visoko kvalifikovana radna snaga našla se na udaru onoga što se u svetu doživljava kao progres i to je okolnost koja nam u ovom trenutku zadaje jednačinu sa poprilično nepoznatih.

Razvoj veštačke inteligencije je i geopolitičko pitanje

Istovremeno, pitanje razvoja veštačke inteligencije moglo bi da postane jedno od presudnih pitanja geopolitičkih sučeljavanja starih i novih supersila.

Kojim će geopolitičkim tokovima tačno voditi "rat" američke i kineske veštačke inteligencije jednom novinaru je teško da pretpostavi, premda se ne očekuje da će veštačka inteligencija u dogledno vreme zameniti njegov posao, ali je izvesno da je taj rat počeo ove nedelje, nakon što je kineska kompanija Ajflajtek ("iFlytek") proteklog vikenda predstavila sopstveni generativni jezički model, nazvan SparkDesk.

Kineski čet bot predstavljen je u Hefeju, u provinciji Anhuej i predstavlja rezultat višegodišnjeg projekta pomenute kompanije koja se od 2019. godine nalazi pod američkim sankcijama.

Kineske kolege kažu da su određena tri datuma u ovoj godini, koja, što je naročito zanimljivo, prema njihovim saznanjima nemaju simbolički karakter, do kojih bi SparkDesk trebalo u fazama da postepeno sustiže svog američkog takmaca.

Do 9. juna, SparkDesk će se, kako kineske kolege kažu, probiti kroz otvorena pitanja i odgovore, te ostvariti mogućnost za dalju nadgradnju sposobnosti dijaloga i matematičkih operacija. Do 15. avgusta sposobnost kodiranja SparkDeska dostići će visok nivo, a mogućnost multimodalne interakcije biće ponovo nadograđena. Do 24. oktobra SparkDesk bi trebalo da nadmaši Čet GPT u operacijama na kineskom jeziku i dosegne vrlo visok standard upotrebe na engleskom.

Predsednik kompanije Ajflajtek, koja je pokrenula SparkDesk, Lju Ćingfeng, na promociji u Hefeju zahtevao je od novog kineskog čet bota da proceni studentske eseje i sastavi priče o Konfučijevom hipotetičkom prisustvu Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Brojna pitanja sistemu SparkDesk postavljali su i gosti promocije, dobijajući odgovore na njih.

Prvi čovek Ajflajteka dodao je da očekuje da će dobit njegove kompanije rasti po stopi od trideset odsto godišnje, počevši od ove godine.

Koliko Kina ozbiljno shvata razvoj veštačke inteligencije, kao korak u kome naprosto ne sme da zaostane za SAD, pokazuje to što na sličnim projektima, pored Ajflajteka, rade i nama nešto poznatije kompanije poput Tencenta, Alibabe, Bajdua i Čajna telekoma.

Kompanija Bajdu, u čijem je vlasništvu najpoznatiji kineski pretraživač interneta, među prvima je, još u martu, ponudila alternativu Čet GPT-ju, najavljujući sopstveni čet bot nazvan Erni Bot.

Kineska uprava za sajber prostor izdala je pre oko mesec dana nacrt uredbe o veštačkoj inteligenciji, podržavajući uređenje i unapređenje ove oblasti.

Ništa bez tržišta

Od tržišta veštačke inteligencije očekuje se mnogo. Prvog radnog dana, nakon promocije SparkDeska, akcije Ajflajteka porasle su za čak (maksimalno mogućih) deset odsto.

Konsultantska kuća Gartner predviđa da će do 2025. generativna veštačka inteligencija, kakvu smo upoznali kroz Čet GPT i kakvu ćemo tek upoznavati kroz projekte poput SparkDeska, činiti 10 odsto svih stvorenih podataka, u poređenju sa manje od 1 procenta koliko je stvoreno prošle godine.

Zapadni mediji, međutim, podsećaju da su kineske kompanije, koje razvijaju projekte veštačke inteligencije, uveliko zabrinute zbog problema koje bi mogle da imaju prilikom nabavke visokotehnološke opreme, kao i da je Ajflajtek već četiri godine na crnoj listi američkog ministarstva odbrane.

Bez imalo sumnje, nagli razvoj veštačke inteligencije podstaći će kinesku tražnju, a tima i razvoj domaćih servera i čipova, tim pre što je Vašington ograničio izvoz najnaprednijih čipova američke kompanije “Nvidia” u Kinu.

Peking se do sada uspešno nosio u ovakvim međunarodnim ekonomskim duelima i za očekivati je da će kineska industrija pružiti sopstvene odgovore na ove strategijske izazove.
Tome treba pridodati i najave da bi Džo Bajden mogao ograničiti ulaganja američkih preduzeća u ključne delove kineske privrede, i to u vreme samita G7 koji treba da počne 19. maja u Japanu.

Pitajte Čet GPT

Za kraj upoznavanja sa kineskim projektima veštačke inteligencije, vredi navesti šta je Čet GPT, u vreme kada je ovaj tekst nastajao, naveo za SparkDesk sistem:

"Žao mi je, ali nisam upoznat sa terminom SparkDesk. To može biti proizvod, usluga ili platforma koje nisam svestan. Možete li dati više konteksta ili informacija o tome na šta mislite? Ovo će mi pomoći da vam dam tačniji odgovor".

Bez imalo sumnje, ukoliko u trenutku kada ovaj tekst bude objavljen budete želeli da postavite isto pitanje Čet GPT-ju, odgovor koji budete dobili neće biti isti kao ovaj.

 

 

image