Kristijan Šmit i pop-zvezda Trećeg rajha

Nezakonito izabrani visoki predstavnik za BiH u Nemačkoj se zalagao za istorijsku rehabilitaciju najpoznatijeg pilota nacističke Nemačke, dobrovoljca legije "Kondor", a na Balkanu govori o pomirenju i osudi srpskih zločina
Kristijan Šmit i pop-zvezda Trećeg rajhaGetty © Photo by Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Prispevši juna 1941. godine na područje koje će, koji dan kasnije, postati najkrvaviji front u Drugom svetskom ratu, pilot Verner Molders (18. mart 1913 – 22. novembar 1941) je imao 28 godina i bogato letačko borbeno iskustvo.

On je bio dobrovoljac zloglasne nacističke vazduhoplovne legije "Kondor" koja je učestvovala u španskom građanskom ratu, razorivši Gerniku i u značajnoj meri obezbeđujući Franku prevlast nad republikanskim jedinicama.

Iako se tvrdi da Molders, sticajem okolnosti, nije neposredno učestvovao u bombardovanju Gernike, nad njegovim imenom, u istoriji celog sveta, ostala je činjenica da je bio dobrovoljac pomenute zloglasne nacističke vazduhoplovne vojne jedinice. 

Ličnost koja je nadmašila barona Manfreda fon Rihthofena 

Sa navodno više od sto pobeda u vazdušnim duelima iznad Španije, Velike Britanije, Francuske i SSSR-a, Molders je, kao neko ko je nadmašio čak i legendarnog barona Manfreda fon Rihthofena, bio neka vrsta nacističke pop-ikone koja je uživala veliku popularnost među nacistima, ali i u celom nemačkom narodu.

Negovao je nežno i duboko prijateljstvo sa Hermanom Geringom, a Adolf Hitler ga je odlikovao najznačajnijim nemačkim priznanjima toga doba.

Veliku popularnost u Nemačkoj Molders je stekao i zbog inventivnosti svog pilotskog ratnog genija. Bio je, navodno, mozak razvoja nove taktike dejstva borbenih letačkih jedinica u grupama od po četiri lovačka aviona.

Kada je sa stotinak pobeda u vazdušnim duelima uveliko bio nadmašio barona Manfreda fon Rihthofena, koji je bio učesnik Prvog svetskog rata i zabeležio osamdeset pobeda, Molders je u 28. godini unapređen i imenovan za generalnog inspektora nemačkih trupa.

Poginuo je u avionskoj nesreći, prilikom odlaska sa Istočnog fronta na sahranu nemačkog pilota iz Prvog svetskog rata Ernsta Udeta.

Avionu kojim je Molders putovao iznad Breslaua otkazao je jedan od motora. Pad aviona bio je koban za Moldersa i još dvojicu Nemaca.

Moldersova ratna jedinica (Jagdgeschwader 51) nazvana je njegovim imenom svega nekoliko sati po Moldersovoj pogibiji. Pripadnici ove ratne jedinice nosili su natpis "Molders" na svojim manžetnama.

Treći rajh i kasnije Bundesver po Moldersu su nazvali neke od vojnih jedinica i borbenih sredstava. 

Ujedinjenje Nemačke i pokušaj potpune rehabilitacije 

Posle Drugog svetskog rata, 13. aprila 1968, razarač tadašnje zapadnonemačke mornarice nazvan je Moldersovim imenom 13. aprila 1968. godine u SAD i očigledno uz saglasnost SAD. Razarač je bio u upotrebi od 1969. i 2003. godine.

Novembra 1972. godine baza jednog od bataljona 34. signalnog puka Bundesvera, u Viselhovedeu, dobila je naziv "Verner Molders", a sledeće godine imenom nacističkog pilota nazvana je i jedna od nemačkih vazduhoplovnih jedinica, stacionirana u Nojburgu.

Molders je počivao u istočnom delu tada podeljenog Berlina sve do 1975. godine, kada su istočnonemačke vlasti naložile da se sve grobnice nacista sravne sa zemljom.

Nakon ujedinjenja Nemačke 1990. godine, Moldersov grob je 11. oktobra 1991. godine obnovio i ponovo posvetio njegov školski drug Heribert Rosal, iz katedrale Svete Hedvige (Jadvige) Šleske. Ceremoniji su, kako navodi većina izvora, prisustvovali brojni gosti iz SAD, Velike Britanije, Austrije, Španije i Mađarske.

Poruka sa ceremonijalne obnove sećanja na grobno mesto Vernera Moldersa bila je jasna. Ciljajući rimokatoličanstvo, koje je Molders strasno ispovedao, namera je bila da se nacistički pilot, kroz raster krotkog crkvenog jagnjeta, prikaže kao tobožnji protivnik nacizma i samog Adolfa Hitlera.

U tu svrhu čak je bila smišljena i lažna anegdota. Prema njoj je Molders lično od Adolfa Hitlera, dok mu je ovaj kačio na prsa "Viteški krst", zatražio da se obustavi progon biskupa Minstera, na šta mu je Hitler, navodno, odgovorio da se biskupu neće dogoditi ništa loše.

Tu je i priča o nikada dokazanoj navodnoj Moldersovoj pretnji da će vratiti sva odlikovanja, ukoliko se optužbe biskupa Fon Galena, da nacisti sprovode eutanazije nad mentalno bolesnim osobama, pokažu kao istinite.

Od svega toga, ostala je tvrdnja da je Molders, možda, bio u kontaktu sa biskupom Fon Galenom, ali ne više od toga.

U svakom slučaju, stručna istoriografska javnost smatra da nije pruženo dovoljno dokaza da bi bio izveden zaključak da se Molders ikada distancirao od nacista. 

Kristijan Šmit kao čuvar nacističkog nasleđa 

Molders je leteo i borio se iznad zapadne, centralne i istočne Evrope, da bi njegovo ime danas bilo dovođeno na posredan način sa jugoistokom evropskog kontinenta, odnosno Balkanom.

Balkanska "odiseja" seni nacističkog pilota Vernera Moldersa započela je 1998. godine. Nemački parlament tada je doneo odluku da pripadnicima zloglasne legije "Kondor", poput Vernera Moldersa, više ne mogu da budu odavane počasti. Odluka je doneta povodom 61. godišnjice bombardovanja španskog grada Gernike, tokom Španskog građanskog rata.

Ministarstvo odbrane u Berlinu 2005. godine odlučilo da je ukloni Moldersovo ime iz svih naziva. Odluku je 11. marta 2005. potvrdio savezni ministar odbrane Peter Štruk, a u 10 časova, kako je moguće pročitati u nemačkim medijima, uklonjene su zastave i manžetne sa uniformi koje nose njegovo ime.

Moldersove pristalice, među kojima je Kristijan Šmit, sadašnji nezakoniti visoki predstavnik za BiH, osporavale su odluku o uklanjanju Moldersovog imena iz nemačke vojske njegovim nikada dokazanim dvosmislenim stavom prema Adolfu Hitleru i nacionalsocijalizmu, kao i njegovu privrženost rimokatoličanstvu.

Kao jedan od krunskih dokaza navedena je činjenica da se Molders venčao u rimokatoličkoj crkvi i da je ceremoniju obavio sveštenik po imenu Klaviter kog je Treći rajh smatrao nepouzdanim u političkom smislu.

Drugi su tvrdili da je Molders od mladićstva bio član Unije za novu Nemačku, radikalne omladinske organizacije rimokatoličke provenijencije, koju su nacisti kasnije doživljavali i držali za pretnju.

Organizacija mladih rimokatolika zabranjena je u Nemačkoj 26. januara 1938. godine, ali te godine Molders više nije bio omladinac, nego istaknuti kapetan nacističkog ratnog vazduhoplovstva.

Kancelarija za vojnu istoriju u Nemačkoj konačno je, posle političkog cirkusa u vezi sa pokušajem rehabilitacije Verner Moldersa, primetila da Moldersovo članstvo u pomenutoj rimokatoličkoj organizaciji ne pruža dovoljno dokaza da je on zaista bio kritičan prema Hitlerovom režimu.

Slično je prošla i maglovita tvrdnja Moldersovog rođaka da je ovaj delimično pomogao jednom školskom drugu koji je bio delimično jevrejskog porekla. Problem pilota Vernera Moldersa, zapravo, predstavlja jedna neoboriva činjenica: svi pripadnici legije "Kondor" bili su dobrovoljci.

Teško je zamisliti da se neko dobrovoljno prijavljuje za odlazak u rat, koji njegov nacistički režim podržava u drugoj zemlji, razume se na fašističkoj strani, zbog toga što je dobrovoljac navodni protivnik tog istog režima.

"Politika" je izvestila da je marta prošle godine nemačka državna televizija ZDF objavila prilog o Kristijanu Šmitu, sa posebnim osvrtom na njegovu orijentaciju ka nacističkom nasleđu.

Iako je njegovo ime bilo povezivano sa nizom skandala u Nemačkoj, jer je mesto ministra poljoprivrede navodno izgubio zbog nedozvoljene odluke o upotrebi pesticida, najveći skandal koji je zataškan dogodio se 2007. godine, kada je Šmit, kao državni sekretar Ministarstva odbrane, pokušao da rehabilituje glavnog "junaka" ove priče. Ovu činjenicu javnosti Balkana predstavio je Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

Prema navodima nemačkih medija i saznanjima pomenutog centra u Srpskoj, upravo je Šmit pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju pilota i španskog dobrovoljca Luftvafea.

Uprkos svemu tome, naveli su mediji, Šmit je stao u odbranu nacističkog heroja Moldersa, rekavši pred televizijskim kamerama da nacistički pilot "nema smeđe fleke na prsluku". Mediji su izvestili da je nemačka javnost tada burno reagovala, podsećajući da je u legija "Kondor", čiji je dobrovoljac bio Molders, učestvovala u zločinima.

Zalaganjem za nacističkog heroja Vernera Moldersa, Šmit je, izvestio je magazin "Kontraste", prekršio rezoluciju Bundestaga prema kojoj je zabranjeno dodeljivati obeležja i odlikovanja nazvana po pripadnicima legije "Kondor".

I ne samo to. 

Nacističko nasleđe mora biti uzeto u obzir 

Nemački poslanik Gregor Gizi je 2006. godine od nemačkog parlamenta zatražio objašnjenje o Šmitovoj odbrani nacističkog heroja Vernera Moldersa. Gizi je, prema izveštaju medija, naveo da je Kristijan Šmit član militantne pronacističke grupe Kameradenkreises der Gebirgstruppe, neke vrste kruga pripadnika "društva brdskih trupa", čiji je vođa bio nacistički SS general Hubert Lanc.

Javnost na Balkanu, ne samo u Srbiji i Srpskoj, mora ove činjenice uzeti u obzir svaki put kada se nezakonito postavljeni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pozove na mir, zakonitosti i zločine počinjene u poslednjem ratu sa srpske strane, jer iz priloženog sledi da pristalica, ili makar poštovalac nacizma, i te kako može da ima lični politički motiv, naročito kada govori o Srpskoj i Srbiji čiji dedovi, od početka do kraja Drugog svetskog rata nisu podnosili ni nacizam, ni naciste.

Na kraju pomenimo i detalj koji se vrlo retko ili nikako pominje. Molders je tokom misije iznad Francuske bio oboren 5. juna 1940. godine. Prema više izvora, Moldersa je oborio pilot potporučnik Rene Pomije koji je ubrzo poginuo. Molders je u francuskom ratnom zarobljeništvu proveo tek tri nedelje, nakon čega se ponovo zaputio na front, da bi na kraju poginuo u avionskoj nesreći, postavši pop-ikona Trećeg rajha koje se Nemačka nikada u potpunosti nije odrekla.

image