Prikrivanje Putinovih upozorenja: Kako zapadni mediji lažima i samocenzurom raspiruju rat

Pristrasnim izveštavanjem i uskraćivanjem ključnih informacija, zapadni mediji i novinari postaju saučesnici u potpirivanju rata. Iako rusofobiju i mržnju prema Rusiji i laži kojima truju javnost pravdaju visokim moralnim principima, oni su zapravo ratni zločinci

"Ako Zapad dozvoli Ukrajini da napadne rusku teritoriju raketama dugog dometa, to će značiti da je NATO ušao u rat sa Rusijom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Kijev smatra da Rusija koristi oklevanje njegovih zapadnih saveznika". Ovako je slovenačka javna RTV objasnila najnovije zaoštravanje i novo gaženje "ruskih crvenih linija" od strane Zapada.

Državni medij je uz to šturo dodao još dve Putinove rečenice, nakon čega je usledilo objašnjenje: "U Kijevu već duže vreme nastoje da ubede saveznike da ukinu ograničenja za upotrebu raketa dugog dometa, koje je Ukrajini isporučio Zapad. Tako bi ukrajinska vojska mogla da napadne i ciljeve dublje na ruskoj teritoriji i možda uspešnije spreči ruske napade." Navedeni izveštaj je posebno indikativan jer se radi o ključnom, odlučujućem trenutku američkog proksi rata protiv Rusije.

Ruski predsednik je jasno stavio do znanja šta je causus belli, okidač za početak direktnog sukoba između NATO bloka i Rusije. Moguće je, mada ne i neizbežno, da bi nas takva bahatost Kolektivnog zapada uvela u Treći svetski rat. Zato je važno da svi razumemo ne samo ŠTA će se desiti, već i ZAŠTO će se to dogoditi.

Kučne tačke

Poput svojih satrapa sa Zapada, i slovenački mediji slede nepisano "pravilo" zapadne cenzure da na ta pitanja ne daju nikakav odgovor. Ili pišu i objavljuju – laži. Kao što se vidi iz gornjih citata, vodeći mediji unutar Evropske unije dodatno opravdavaju "ukrajinske napade" duboko u zaleđu Rusije, pozivajući se na neuverljivu procenu da bi ti napadi mogli da promene tok rata.

Ali ni to nije najgore. Najgore u konkretnom slučaju jeste da jasno vidimo kako funkcionišu zapadna propaganda i cenzura. Izveštaj pomenut u uvodu je naime delo slovenačke "državne" agencije STA, čije jednostrane vesti bez zazora i kritičkog promišljanja prenose svi drugi mediji, ponekad samo sa neznatno izmenjenim naslovima, od elektronskog portala SiOL do ljubljanskog "Dnevnika". U svim tim medijima, koji crpe iz jednog izvora, kao što se STA napaja isključivo iz zapadnih novinskih agencija – nedostaju ključne rečenice iz Putinovog govora.

Posredi su objašnjenja ruskog predsednika ZAŠTO se takozvana "upotreba zapadnog oružja za napad na ciljeve duboko u Rusiji" bitno razlikuje od svega što smo do sada videli. I zbog čega će Rusija morati da odgovori.

"Pokušavaju da zamene pojmove, jer ne govorimo o 'dozvoli' ili 'zabrani' kijevskom režimu da udari na rusku teritoriju. [Kijev] to već radi pomoću dronova i drugih sredstava. Ali kada govorimo o upotrebi preciznog oružja dugog dometa zapadne proizvodnje, to je sasvim druga stvar", rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.

"To sam već pomenuo, i svi stručnjaci će potvrditi, kako kod nas, tako i na Zapadu, da ukrajinska vojska nije sposobna da [samostalno] izvodi napade koristeći zapadne savremene precizne sisteme velikog dometa. Oni nisu sposobni za to. To je moguće samo uz korišćenje obaveštajnih podataka sa satelita koje Ukrajina nema. Ti podaci su dostupni samo preko satelita Evropske unije ili Sjedinjenih država, dakle satelita NATO-a. To je prva tačka", rekao je Putin.

"Druga i ništa manje važna, možda ključna tačka je da samo vojnici NATO-a mogu da upravljaju letom tih raketnih sistema. Ukrajinski vojnici to ne mogu da urade. Dakle, ovde se ne radi o tome da li da se dozvoli ukrajinskom režimu da udari na Rusiju koristeći ovo oružje, već o odluci da li su zemlje NATO-a direktno uključene u vojni sukob ili ne. Ako se takva odluka donese, ona neće ništa značiti bez direktnog učešća zemalja NATO-a, Sjedinjenih Država, evropskih zemalja, to bi predstavljalo njihovo direktno učešće, a to će, naravno, promeniti suštinu, samu prirodu sukoba. Zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje su u tom slučaju u ratu sa Rusijom, a ako je to tako, imajući u vidu promenu same prirode sukoba, donećemo odgovarajuće odluke na osnovu pretnji sa kojima budemo suočeni", rekao je ruski predsednik.

Namerna cenzura

Putinovi komentari usledili su posle opaski američkog predsednika Džozefa Bajdena da Vašington "razmatra" hoće li formalno dozvoliti Kijevu da koristi sisteme dugog dometa proizvedene u Americi za napade na ciljeve duboko u Rusiji. Američki državni sekretar Entoni Blinken je potom tokom posete Kijevu nagovestio da bi SAD mogle da promene svoj aktuelni stav, rekavši da je Vašington bio spreman da to učini "već od prvog dana" sukoba i "da će to nastaviti da čini" i u promenjenim okolnostima.

U međuvremenu su i britanski mediji javili da je London ispod žita već odobrio upotrebu krstarećih raketa "storm šedou" za napade na Rusiju.

Da sve bude gore, o svemu ovome i potezima koji će najverovatnije dovesti do promene ruske doktrine upotrebe nuklearnog oružja – u zapadnim medijima se izveštava očigledno i namerno cenzurisano.

Praktično u svim izveštajima, od Rojtersa do AFP-a (i podložnih slovenačkih medija), citiranje Putinove izjave odsečeno je na mestu gde ruski predsednik objašnjava da će napade "dalekometnim" oružjem zapravo izvoditi vojnici NATO bloka. I da su to, dakle, napadi NATO alijanse, a ne Ukrajine.

Sve to predstavlja veliko američko odstupanje od Bajdenove izjave iz maja 2022. da Vašington Kijevu neće "slati raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju". Bela kuća je u međuvremenu postepeno menjala kurs, prvo snabdevajući Ukrajinu ofanzivnim sistemima, da bi u maju ove godine tiho dozvolila Kijevu da ih koristi za napade na ciljeve u Rusiji.

Poznato je i da ukrajinska vojska koristi oružje koje je obezbedio NATO, uključujući i terorističke napade na civilnu infrastrukturu i stambena naselja u ruralnim i urbanim oblastima Donbasa, Zaporožja i Krima.

Tako smo se obreli u situaciji u kojoj se NATO saveznici spremaju da svojim oružjem i satelitima direktno napadnu ciljeve duboko u Rusiji, najvećoj nuklearnoj sili na svetu, a slovenački mediji, po ugledu na zapadne, to zataškavaju.

Tamo gde je istina

Ilon Musk je bio u pravu kada je nedavno upozorio da dezinformacije nisu objavljivanje samo lažnih vesti, već i neobjavljivanje važnih, tačnih vesti. Da je potrebno govoriti "istinu, samo istinu i golu istinu" – glasi rečenica koju često čujemo u zapadnim filmovima; ali kada su posredi stvarni događaji i novinarski rad zapadnih medija – vidimo da je na delu sasvim druga priča.

Tamo gde je istina, i to cela istina, izuzetno važna da bi zapadna javnost shvatila ZAŠTO će se nešto desiti, zapadni mediji su omanuli. Naprotiv, radije obmanjuju, moralizuju i opravdavaju sve opasnije poteze neodgovornih političara.

Sistematsko izostavljanje ključnih podataka koji omogućavaju razumevanje rata i delovanja zaraćenih strana je, naravno, neophodno zbog manipulisanja javnim mnjenjem. Istoj svrsi služe i zabrane mnogih ruskih medija na Zapadu.

Ali to ne oslobađa krivice novinare koji rade u zapadnim medijima. Do istine mogu da dođu uz samo nekoliko klikova na internetu, ili, u najgorem slučaju, instaliranjem VPN programa pomoću kojih se lako može zaobići cenzura zapadnih zemalja. Pristrasnim izveštavanjem i uskraćivanjem ključnih informacija, zapadni mediji i novinari postaju saučesnici u potpirivanju rata. Iako rusofobiju i mržnju prema Rusiji i laži kojima truju javnost pravdaju visokim moralnim principima, oni su zapravo ratni zločinci koji ceo svet vode u sve gori, možda i termonuklearni rat.