Srbija, BRIKS i svetska većina

BRIKS izražava interese svetske većine, ali ta većina je drugačija od Pokreta nesvrstanih, iako im je suština veoma slična. BRIKS je u stvari novi pokret nesvrstanih koji predvode vojno-politički i ekonomski najmoćnije zemlje sveta, koje imaju nenadmašan i nezaustavljiv razvojni trend. Teško je zamisliti da Srbija može biti na distanci od ovakvog BRIKS, pa čak i izvan njega

Vladimir Putin ističe da "BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika – država koje dele principijelne postavke, koje su u osnovi delatnosti BRIKS. To su suverena ravnopravnost, poštovanje izbora sopstvenog razvojnog puta, međusobno uvažavanje interesa, otvorenost, konsenzus, želja za formiranjem multipolarnog svetskog poretka i pravednog modela globalnog finansijsko-trgovinskog sistema i traženje kolektivnih rešenja za najhitnije probleme našeg vremena". On je formulisao i devizu ovogodišnjeg ruskog predsedavanja BRIKS: "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost".

Od početka ove godine na snazi su Prioriteti predsedavanja Ruske Federacije asocijacijom BRIKS 2024. godine, koji su, prema novogodišnjem programskom govoru predsednika Putina podeljeni u tri grupe: 

1) Prioritetni zadaci u oblastima politike i bezbednosti, 

2) Saradnja u oblasti ekonomije i finansija, i

3) Saradnja u humanitarnoj i kulturnoj sferi. U svakoj grupi je navedeno 10-15 zadataka, koji pokrivaju sve ključne teme za život čovečanstva.

U oblasti politike i bezbednosti ističu se povećanje efikasnosti sistema međunarodnih odnosa i obezbeđivanje njegove dalje demokratizacije; podrška vladavini međunarodnog prava i principu suverene jednakosti država; stvaranje čvrstih veza BRIKS-a sa zemljama u razvoju i promovisanje institucionalnog razvoja BRIKS-a, uz razradu modaliteta nove kategorije "partnerskih država" BRIKS, ali je predviđena aktivnost i u oblastima kontrole naoružanje, borbe protiv terorizma, pranja novca, kriminala, trgovine drogom i korupcije, kao i izgradnja informacione bezbednosti. Očigledno je da je lažni zapadni "poredak zasnovan na pravilima" stvorio opasne šupljine i izazove u svim ključnim sferama međunarodnog života, koje zapadna oligarhija nemilosrdno zloupotrebljava. Zapad je bio toliko uspešan u širenju lažne demokratije, da je svetska većina predvođena BRIKS-om bila prinuđena da kao svoj prvi prioritet istakne stvarnu demokratizaciju svetskih odnosa.

Ubrzani ekonomski razvoj čitavog čovečanstva

U oblasti ekonomije i finansija u prvi plan se ističe udruživanje snaga protiv fragmentacije multilateralnog trgovinskog sistema i rasta protekcionizma, kao i uvođenja nelegalnih jednostranih trgovinskih ograničenja; prilagođavanje svetskog trgovinskog sistema pretnjama povezanim sa posledicama globalnih kriza, ali i jačanje interakcije između država BRIKS sa relevantnim multilateralnim forumima, uključujući STO, MMF, Svetsku banku i G20, i sve to uz povećanje obima trgovine i direktnih investicija i proširenje upotrebe nacionalnih valuta država BRIKS u međusobnoj trgovini. Predviđeno je i jačanje saradnje na korišćenju platnih sistema i finansijskih tehnologija, promovisanju rasta produktivnosti i digitalizacije, saradnje u oblasti poljoprivrede, energetike, saobraćaja, a takođe u suzbijanju zaraznih bolesti, prevenciji i otklanjanju posledica vanrednih situacija, kao i u oblasti transfera tehnologija.

Tek ostvarivanje ovakvih programa BRIKS-a omogućiće ubrzani ekonomski razvoj čitavog čovečanstva, koji je zapadna oligarhija dosad onemogućavala.

U humanitarnoj i kulturnoj sferi predviđa se institucionalizacija međuparlamentarne saradnje. Poseban akcenat je dat jačanju interakcije u oblasti obrazovanja i nauke, uključujući kroz izgradnju kapaciteta Mrežnog univerziteta BRIKS-a i Saveza za saradnju BRIKS-a u oblasti tehničkog i stručnog obrazovanja. Planira se i aktivnost na razvoju višestruke saradnje u oblasti kulture, a takođe i fizičke kulture i sporta, turizma, omladinske politike, socijalnog partnerstva, kao i saradnje između regiona, gradova i opština država BRIKS.

BRIKS izražava interese svetske većine, ali ta većina je drugačija od Pokreta nesvrstanih, iako im je suština veoma slična. BRIKS je u stvari novi pokret nesvrstanih koji predvode vojno-politički i ekonomski najmoćnije zemlje sveta, koje imaju nenadmašan i nezaustavljiv razvojni trend uz istovremeno unapređenje životnog standarda svih zemalja koje su njegove članice. To nije pobuna potlačenih, nego nešto mnogo više i mnogo važnije od toga: to je ulazak u Novi svet u kome dominiraju humanističke duhovno-moralne vrednosti, ravnopravnost, solidarnost i zajedništvo uz najviši nivo ljudskih sloboda i demokratije ikad zabeležen u ljudskoj istoriji. Svetska dominacija zapadne oligarhije odlazi u nepovrat.

Novi početak

Teško je zamisliti da Srbija može biti na distanci od ovakvog BRIKS, pa čak i izvan njega. Mnogi autoritativni glasovi iz Moskve i Beograda podsećaju nas ovih dana da je Srbija dobila realnu alternativu Evropskoj uniji, pa i više od toga. Najviše je o tome govorio Aleksandar Vulin, čijim je nedavnim imenovanjem za potpredsednika Vlade Srbije zaduženog za BRIKS, ova vodeća svetska asocijacija i zvanično postala (važan) deo spoljne politike Srbije. Preduslovi za to su odavno postojali – Rusija i Kina su već godinama najvažniji strateški partneri Srbije, a o tradicijama razumevanja i dobre saradnje Srbije sa nesvrstanim zemljama ne treba trošiti reči.

Dakle, i u istorijskom i u vrednosnom smislu, nema ni boljeg ni korisnijeg društva za Srbiju.

EU i NATO, između kojih gotovo da više nema nikakve razlike, i koje su se na štetu svojih zemalja i naroda pretvorile u produženu ruku zapadne oligarhije u njenom očajničkom i samoubilačkom ratu protiv Rusije, a da pritom nimalo nisu odstupile od svojih antisrpskih pozicija iz devedesetih, za Srbiju ne predstavljaju pozitivnu perspektivu, nego naprotiv, ako Srbija ostane od njih zavisna – garanciju da ni ponovnog teritorijalnog ni nacionalnog ujedinjenja Srba neće biti, kao ni značajnog ekonomskog razvoja, jer značajan ekonomski razvoj mogu da dostignu samo suverene zemlje.

Pošto je svojim otporom agresivnom zapadnom unilateralizmu devedesetih stekla ogroman ugled u Rusiji i Kini, koje su predvodnice Novog sveta, Srbija ima ogromnu šansu da dobije počasno mesto u okviru BRIKS, uz korišćenje svih njegovih vojno-političkih, ekonomskih i brojnih drugih potencijala, u prijateljskom okruženju i bez ikakvih uslovljavanja, o čemu svedoči i poziv Vladimira Putina Aleksandru Vučiću da lično predvodi srpsku delegaciju na predstojećem samitu BRIKS+ u Kazanju.

Velika odluka je doneta – Srbija će biti među tridesetak zemalja prisutnih na samitu BRIKS+ u Kazanju. To će biti novi početak, i za Srbiju i za (Novi) svet. Nadamo se da će Srbija tamo zasijati u punom sjaju i tako postati novi svetionik za Evropu.