Rusija

Ruske snage pogodile vojni objekat u Poltavi i oborile četiri ukrajinska drona iznad teritorije RF

Članovi ruske organizacije koja deluje na neprijateljskoj teritoriji su potvrdili da su ruske snage pogodile poltavski aerodrom, ali da se ne može precizirati šta je tačno uništeno, jer je ukrajinska vojska ogradila pogođenu teritoriju
Ruske snage pogodile vojni objekat u Poltavi i oborile četiri ukrajinska drona iznad teritorije RFGetty © Getty Images / Stringer

Snažna eksplozija odjeknula je noćas u vojnom objektu u predgrađu Poltave, rekao je Sergej Lebedev, koordinator ruske organizacije, koja deluje na teritoriji koju kontroliše Kijev.

Kako je precizirao, oko 40 minuta posle ponoći se čula jaka eksplozija iz pravca aerodroma. Trenutno je teritorija oko aerodroma ograđena kontrolnim punktovima i teško je saznati šta je tačno pogođeno, rekao je koordinator ruske organizacije koja deluje na neprijateljskoj teritoriji. Prema njegovim rečima, prema aerodromu je 20 minuta posle napada krenulo nekoliko automobila hitne pomoći.

Oružane snage Rusije su više puta gađale aerodrom u Poltavi. Posada "iskandera" je na tom području 3. jula uništila ukrajinski borbeni helikopter Mi-24. 

Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode ciljane napade na ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine, ali i plaćeničku vojsku iz inostranstva koja se bori u SVO, kao i na infrastrukturu, tj. energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu administraciju i komunikacione objekte Ukrajine.

Takođe, rusko Ministarstvo dobrane je potvrdilo da je sistem PVO oborio četiri ukrajinska drona iznad tri oblasti Ruske Federacije.

Kijevski režim je u toku noći pokušao da izvede teroristički napad na ruskoj teritoriji, ali su dežurna sredstva presrela i uništila dva drona iznad Rostovke oblasti, jedan iznad Belgorodske i jedan iznad Kurske, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je naveo gubernator Rostovkse oblasti Vasilij Golubjov, ukrajinski dron je usmeren na skladište nafte u okrugu Cmiljansk i tamo je izbio požar. Prema preliminarnim podacima, mrtvih i povređenih nema, a odgovorne službe su na licu mesta, naveo je Golubjov.

Ukrajinska vojska gotovo svakodnevno napada pogranične i centralne regione Rusije uz pomoć dronova, međutim, ruski sistemi PVO sprečavaju napade. Napadu su najčešće izložene pogranične oblasti – Belgorodska, Kurska, Brjanska i Krim.

image